Обществени поръчки и агенти на ДС – най-търсени в отворените данни

13:49, 20 апр 16 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към момента на Портала за отворени данни са публикувани 144 набора от данни в отворен формат. Най-често изтегляните са списъкът на изпълнители по договори за обществени поръчки, публичният регистър на лицата, регистрирани по ЗДДС, списъкът с проверени лица за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, данни за замърсяване на въздуха. Това съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Правителството е приело доклада за дейността на Съвета за административната реформа (САР) през 2015 г., като един от основните акценти в работатаму е въвеждането на инициативата за отворени данни. Така м.г. България вече е на 16-то място от 97 страни в класация, която проследява дали данните в страните са публикувани по начин, който е достъпен за гражданите, медиите и гражданското общество. През 2014 г. България е била на 51-о място.

Благодарение на отворените данни станаха ясни фирмите, които печелят лъвския пай от обществените поръчки, както и картина на изборния туризъм за местния вот през 2015.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама