ВАС касира изборите за Общински съвет в Балчик

15:20, 20 апр 16 25 705 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изборите за общински съветници в Балчик от октомври 2015 г. са касирани и предстои нов вот. Това предвижда решението на Върховния административен съд, който, по неофициална информация, е потвърдил решението на Административния съд в Добрич.

На първа инстанция съдът в Добрич удовлетвори жалбата на ПП ДПС, според която движението получават само два мандата, вместо полагащите им се три. Причината за това е грешка в отчитането на действителните бюлетини в официалния протокол на секцията в село Безводица. След образувана проверка се установяват действителни разминавания в броя на гласувалите, както и фалшифициране подписите на четири от членовете на комисията.

Решението на ДАС бе атакувано пред ВАС от Общинската избирателна комисия в Балчик и от 12 избрани общински съветници. Техните адвокати, както и представителят на прокуратурата са настояли решението на съда н Добрич да бъде отменено и преписката да бъде върната на Общинската избирателна комисия в Балчик за коригиране на изборния резултат, съобразно установените действителни гласове.

Върховните съдии обаче са потвърдили решението на съда в Добрич, според който, съдът няма правомощия да променя изборния резултат, а само да се произнесе по законосъобразността на решението на ОИК.

Оказва се, че решението за касирането на изборите в Балчик е прецедент, и няма яснота дали ще има действащ Общински съвет до провеждането на новите избори.

Юристи коментираха пред Topnovini.bg, че в Изборния кодекс не е уреден случаят какви биха били последствията, ако бъде касиран изборът на Общинския съвет като цяло. Няма и указания на ЦИК в тази ввръзка. Най-вероятно е, Балчик да остане без Общински съвет до провежгдане на нови избори.

Към момента решението на ВАС все още не е обявено официално на страницата на Върховния съд, за да станат ясни мотивите.

След официалното получаване на решението предстои ОИК  да отправи предложение до президента Росен Плевнелиев да издаде указ за насрочване на нови избори за Общински съвет в община Балчик, който вероятно ще бъде през лятото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама