Правителството увеличи парите за куклените театри

23:10, 20 апр 16 / Култура 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството направи промяна в свое постановление и раздели стандартът за финансиране на драматичните и на драматично-куклените театри поради. Посочената причина е, че има различен обем на дейност на творческите и на техническите екипи.

За драматичните театри се запазва действащият стандарт (по 2,50 лв. за 1 лв. приходи), а за драматично-куклените театри се предлага да бъдат диференцирани приходите от реализиран драматичен (по 2,50 лв. за 1 лв. приходи) и куклен продукт (по 3 лв. за 1 лв. Приходи).

Новият начин на изчисление за субсидията е на базата на реално реализирани приходи от продажба на билети, беше въведен от средата на 2015 г. Той имаше за цел да бъдат преодолени някои от установените слабости във финансирането на държавните културни институти от сценичните изкуства

Също така се създава се нова група „Театрално-музикални продуцентски центрове“, при която също се предлага стандартът да бъде диференциран чрез приходите от реализиран музикален (по 6 лв. за 1 лв. приходи) и театрален продукт (по 2,50 лв. за 1 лв. Приходи).

Чрез промените се очаква да бъде постигнато по-голямо многообразие на предлаганите продукти, усъвършенстване на мениджмънта и увеличаване на броя на зрителите, пише в съобщението от правителствената информационна служба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама