Бойкот в градския транспорт: Не финансирам крадци

12:56, 21 апр 16 / Политика 25 692 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Група софиянци започват кампания за гражданско неподчинение под надслов #НеФинансирамКрадци. От петък те ще се возят в градския транспорт в столицата без билети и карти, като ще разпространяват информационни брошури сред останалите пътници.

Участващите в кампанията припомнят, че протестът им е политически и очакват съдействие от служителите на Центъра за градска мобилност. Кампанията ще е в сила до отмяна на решението за поскъпване на билета.

“С приетото си решение за увеличаване на цената на картата за еднократно пътуване и талоните за многократно пътуване на преференциална цена, Вие поехте политическата отговорност за лишаването на хиляди граждани и гости на столицата от достъпен транспорт”, пишат гражданите в писмо до кмета Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет.

“Независимо и въпреки заявеното дясно мнозинство в Общинския Съвет, през настоящия и предишните мандати той винаги е приемал единствено мерки, облагодетелстващи разхищението на парите на данъкоплатеца в полза на корпоративни интереси”, казват те.

И допълват: “Подобни примери от миналото са монополизирането на печатното разпространение чрез Лафка, фактическата забрана за действие на Uber на територията на страната, опитът Ви да забраните групите за споделени пътувания и последната, уникална за целия Европейски съюз, пълна забрана за велосипедния трафик по бул. Витоша”.

“Само преди три дни вие гласувахте допълнителни 400 хил. лв. за пребоядисване на спирки. Според публикации в пресата, Общината дължи на концесионери и на Българската Банка за Развитие поне 80 млн. лева, и падежът на тези средства наближава.

Ние не сме в състояние да потвърдим или отречем тази информация, тъй като Центърът за Градска Мобилност не е публикувал задължителните си годишни Одити нито на своя сайт, нито в Търговския Регистър, което е негово задължение по закон.

Ето защо, опитът Ви да представите таксуването на гражданите за собствената Ви финансова криза като резултат от извършени инвестиции в транспорта и подобрения, са абсолютно несъстоятелни”, припомнят гражданите.

Според тях “заявената цена от 1,64 лв. на пътуване е напълно неизяснена финансово, а справка в регистъра на Евростат показва, че данни за пътуващите с еднократен билет в публичния транспорт НЕ СЕ СЪБИРАТ, тоест цитираното от г-жа Фандъкова по медиите число „15%” в България и „10%” в Германия най-вероятно не отговарят на истината”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама