Няма да има избирателен район "Чужбина"

13:15, 21 апр 16 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите подкрепиха предложението на БСП и ДПС да отпадне предложението да се създаде самостоятелен избирателен район  "Чужбина". На заседанието на правната комисия членовете й решиха да бъде създадена, но сега промениха решението си. Това беше и едно от основните предложения на ГЕРБ за поправки в Изборния кодекс.    Досега при липсата на такъв район, българите в чужбина можеха да гласуват само за определена политическа сила, но не и за конкретни депутати с преференция. С текста, който беше отхвърлен, това трябваше да стане възможно, тъй като вече и за българите в чужбина партиите щяха да издигат отделни листи, така че депутатите да представляват в парламента хората зад граница.

В отрицателен вот Мартин Димитров от Реформаторския блок запита защо и тези хора да не могат да избират своите депутати и да гласуват преференциално. 

"Не знам защо БСП предлага, а ГЕРБ и ДПС ги подкрепят. Няма да могат да гласуват за конкретни народни представители. ДПС ги вълнува онзи вот от Турция, БСП пък не иска никой от чужбина да гласува. Защо не дадем възможност на тези хора да гласуват дистанционно електронно от чужбина?", попита Димитров.   Колегата му Настимир Ананиев също посочи, че гласувал против това предложение, тъй като до момента разбирането му било да има избирателен район  "Чужбина".

По-рано депутатите решиха, че гласуването на избори става задължително, а избори и референдум няма да се провеждат в един и същи ден. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама