Птицекомбинат от Добрич се включва в „Купувам българско“

13:18, 21 апр 16 25 1045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първите 50 хиляди картона яйца на птицекомбината „Яйца и птици – Зора” - с. Дончево, с логото на кампанията “Купувам българско” ще бъдат в магазинната мрежа съвсем скоро, съобщи изпълнителният директор на компанията инж. Иван Иванов. Тя се включи в кампанията на БНТ 2 “Купувам българско”, за да бъде научен българският потребител как и защо да избира качественото на родното производство.

Свръхпроизводството по време на католическия Великден докара у нас голям внос на яйца с ниски цени, а това е нелоялна конкуренция, казва инж. Иванов. Той казва, че ще издържи на дъмпинга, но според него проблемът е много по-голям.

Eвтини яйца от Полша заливат нашия пазар и това принуждава българските производители да предлагат своите под реалната им цена. За да компенсира загубите си, един от най-големите производители у нас – „Яйца и птици – Зора” – с. Дончево, изнася продукцията си за Кипър, Гърция, Италия и Германия.

Инж. Иванов посочва: “Ние, като съюз на птицевъдите, имаме информация, че не съвсем законно стават нещата и това всъщност ни притеснява. Ако се внасят легално и им се внасят таксите и ДДС-то, но ние като производители скоро се събирахме УС на съюза и стигнахме до извода, че се внасят много яйца не по съвсем легален начин“.

От Съюза на птицевъдите искат една съвместна акция между българската агенция по храните, Агенция “Митници” и данъчните ще помогне за решаването на проблема.

“Със съвместните си действия те могат да ограничат, щото по тоя начин не само се дъмпира българското производство, но всъщност и много средства не влизат в държавната хазна по този начин”, твърди Иванов.

Преди Великденските празници Добричкият птицекомбинат сваля цените като жест към купувачите. Това обаче не дава резултат .

 „Мога да ви кажа на какви цени излизат от нас на – на 12-13 стотинки и вече да сравнявате вече какви са на магазините”, казва Иванов. Според него, все още българският потребител избира продуктите основно по цената. За да се променят нагласите, трябва много да се работи, смята той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама