Интерактивни платформи ще представят древноримското наследство на Русе и Констанца

13:30, 21 апр 16 / Култура 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Колектив с ръководител проф. д-р Михаил Илиев от катедра Телекомуникации на Русенския университет стартира работа по проекта за „Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния“.

Инициативата е по новата програма за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, която се финансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) по цел „Европейско териториално сътрудничество“ (ЕТС) за участващите държави членки.

Основните параметри на проекта бяха представени днес на нарочна пресконференция от представители на водещата страна по него в лицето на ректора на Русенския университет проф. Велизара Пенчева, както и на партньорите му - директора на Регионален исторически музей – Русе проф. Николай Ненов и директора на Музея на националната история и археология в Констанца, Румъния, Габриел Кустуря.

Те са си поставили за цел опазването и популяризирането на римското културно-историческо наследство в региона. В тази връзка се планира развитието на гъвкави, многофункционални платформи за WEB, Android и IOS-базиран достъп до цифровизирано съдържание и информация. То ще бъде под формата на видео клипове, модели и 3D печатни миниатюри на значими обекти и артефакти, часто от римското културно-историческо наследство на територията на трансграничния регион.

Очаква се това да повиши и интересът на туристите за посещения на тези обекти. Използването на информационни и комуникационни технологии, на атрактивни интерактивни средства ще привлече и повече млади хора в музеите, категорични бяха участниците в проекта.

Общата стойност на инициативата е 494 928,67 евро. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама