Прокуратурата: Разследването във фонда няма да попречи на лечението на децата (обновена)

15:12, 21 апр 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разследването няма да попречи на децата да се лекуват, увериха от спецпрокуратурата днес. До момента са иззети само копия на документи за провеждащи се лечения на деца. В дома на бившия вече директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров при претърсване пък са намерени 16 хил. евро. Това обявиха на специална пресконференция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Александров също така си е вписвал пътни разходи при използване на личния си автомобил.

По-късно, преди да изтече мярката за задържане от 24 часа, ще стане ясно на колко души ще бъдат повдигнати обвинения за длъжностни престъпления, нецелесъобразно разходване на средства и корупция. Прокуратурата обясни, че не са били искани подкупи и не е оказван натиск на родители с болни деца. Престъпленията не са били свързани с процеса на лечението на децата, а с посреднически услуги при лечение в чужбина и страната. Като пример беше даден сключен неизгоден договор с лице посредник за чуждестранна болница, който е осигурявал транспорта за лечение в Турция. За услугата той е взимал 250 хил. лева за година.

От обвинението разказаха, че едната корупционна схема е следната - при спешни случаи не се изисква решение на Обществения съвет на фонда, а се взима от директора. Той обаче трябва да се консултира с външен експерт от списък с 50 специалиста. В 2/3 от 500 случая Александров се е консултирал само с трима външни експерти, които са пращали децата за лечение в заведения, в които те работят. След като парите за лечението се пратят от Министерството на здравеопазването, процент от тях се дава като комисионна на експерта, а той пък ги предава по веригата към директора на фонда.

Другото направление е при лечение на деца във Франция е бил сключен договор със собственичка на апартамент, Маргарита Мунос, на която е плащан десеторно по-голям наем спрямо пазарните цени. Разследващите органи посочиха сумата от 200 хил. лв, но не казаха за какъв период е дадена тя. Според членове на Обществения съвет на Фонда обаче това съвсем не е така, а точно обратното - договорът е сключен още през 2003 г. от друг директор и цената е доста по-ниска от тази, която предлагат хотелите. По думите на прокуратурата договорът с Мунос е бил прекратен, когато Александров е отстранен от поста и подновен, когато той се връща на шефското място.

Третата схема е изпозлване на целеви средства за лечение на деца, които са били използвани за обучение на лекари в чужбина. На лекарите са били изплащани и суми от прядъка на 10-12 хил. евро. Към момента има събрани доказателства за един доктор, но има и други. Средства са били отпускани и за обучения по чужд език, без да има мотивирани основания, че е нужно повишаване на административния капацитет в тази област.

На въпрос защо градската прокуратура не е открила престъления след направена проверка по сигнал на министъра на здравеопазването Петър Москов, говорителят на прокуратурата обясни, че СГП и ГДБОП са работили по различни направления. От обясненията стана ясно, че разследванията дори са се засекли в един период. ГДБОП работят по този случай от юли 2015 г.

По думите на разследващите директорът и част от екипа му, които ще бъдат обвинени в организирана престъпна група, са родом от Долни Дъбник. От същия град е и шефът на ДАИ, който беше скътал 400 хил. лв. в дома на тъста си. Интересно е и, че и при двете операции разследващите твърдят, че не са открили доказателства шефовете на съответните структури да са се отчитали на по-висшестоящи от тях. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама