Реформаторите плашат, че няма да гласуват повече по Изборния кодекс

15:22, 21 апр 16 / Политика 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реформаторският блок заплаши, че няма да участва повече във второто гласуване на поправките в Изборния кодекс, защото имало нарушение от страна на коалиционните им партньори по отношение на програмната декларация, под която се подписали.

Те се обявиха твърдо против задължителното гласуване и искаха създаване на избирателен район "Чужбина", което парламентът не подкрепи. От своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че вчера цял ден е имало разговори по темата с реформаторите и се били договорили за промените. По думите му сега пред журналистите блокът изразявал коренно противоположно мнение, което можело да се определи като опит за разклащане на коалицията. "Не мога да разбера кога Реформаторския блок са искрени и кога не. Когато говорим по същество, говорят съвсем различно. Само ние сме отстъпвали", оплака се той. 

Цветанов подчерта, че гласовете "не подкрепям никого" няма да влизат в действителните и така при определянето на резултатите няма да бъдат ощетени малките партии. 

"Най-лесно беше да направим така, че да си гласуваме текста, да играем "хард", но не искаме да правим този подход", обяви Цветанов. За заличаването от изборните списъци на тези, които не гласуват, той посочи, че има предложение избирателят да бъде заличен на третия път, в който не отидат до урните. 

Цветанов подчерта, че няма да има стимули за гласувалите, тъй като от вчерашните разговори направили общи обсъждания и стигнали до извода, че няма да има такива. 

Ако българските избиратели кажат "да" на въпросите от референдума на Слави Трифонов, председателят на парламентарната група на ГЕРБ обясни, че трябва да имат технологичното време да направят тези законодателни промени, които да им дадат възможност президентските избори да се проведат на база на това. "Трябва да се съобразим с тези 600 хиляди избиратели и да направим референдума в подходящо време", допълни Цветанов. Според него колкото по-рано се проведе референдума, толкова по-добре. 

Найден Зеленогорски подчерта, че смятат за прибързано да се коментира темата за референдума. "Винаги сме твърдели, че задължителното гласуване може да се окаже противоконституционно. Утре ще гласуваме много важни текстове и се надяваме парламентарното мнозинство да направи така, че да не се разминем с програмната си декларация", смята Зеленогорски. Той не пожела да даде окончателен отговор дали ще напуснат управлението. "Бихме възприели да няма район в чужбина, но само при положение, че има моментално въвеждане на електронно гласуване", заяви съпредседателят на Реформаторския блок. 

Мартин Димитров бе категоричен, че днес е била опорочена идеята за референдума. Според него ГЕРБ, БСП и ДПС уж искали и предлагали прякото допитване до народа, но то останало само на думи. "Това е подмяна на всички обещания в предизборната кампания", заяви Димитров.

Радан Кънев пък посочи, че същото мнозинство - ГЕРБ, БСП, ДПС и останалите сателити на управлението в лицето на "Атака", ПФ, БДЦ гласували заедно срещу създаването на район "Чужбина", докато правната комисия го подкрепи. 

"Има мнозинство да бъдат задължени българските граждани да гласуват, но има същото това мнозинство да бъдат обезкуражени живеещите в чужбина. На последващ Изпълнителен съвет и на заседание на парламентарната група ще обсъдим да не се включваме изобщо повече в гласуванията по Изборния кодекс", каза още Радан Кънев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама