Ангелкова се оплака от кадрите в туризма

16:55, 21 апр 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Кадрите са основен проблем в сектора. Затова работим усилено с всички заинтересовани – с министър Калфин и с Министерството на образованието. Това е нашето най-голямо притеснение, защото 90% от услугата, която се предлага, зависи от кадрите в туризма”. Това каза в Добрич министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя съобщи още, че през следващата седмица на първо заседание ще се събере Съвет за кадрите в туризма. “Има излъчени представители от всички ресорни министерства, университетите, професионалните гимназии в бранша. Надявам се да се предложат адекватни решения, за които, ако е необходима законодателна промяна, ние веднага ще инициираме, за да имаме трайно решаване на този проблем. Защото факт е, че има остра нужда от подготвени специалисти в сектора“, обясни министърът.

Обявена е и идеята за два пилотни проекта, съвместно с търговската камара на Германия и Швейцария за дуално обучение в сектора, да се наемат учащи, които да специализират, съобразно тяхното време и учебен план и програма. И, ако това е работещо, да се включи в практиката. „Надявам се с конкретни стъпки и действия да успеем да намерим дълготрайно решение на въпроса, защото това е и моето основно притеснение“, каза още Ангелкова.

Министърът на туризма направи и доста “розова” прогноза за предстоящия летен сезон. Към момента, на база на ранни записвания, има индикации за доста голям ръст от основните пазари. От пазар Русия има индикации за 30% ръст на база на ранни записвания, по информация от турски туроператори. На пазар Германия има значителен регистриран ръст през различните големи туроператори – от 10 до 40%, така че на средна база около 20% е очакваният ръст, от пазар Чехия – 15%, Унгария – 15%, Полша – 40%, за пазар Румъния се очаква ръст от около 5%. Има увеличение и на записванията от Франция, откъдето за първи път има регистрирани планирани чартърни полети, съобщи тя.

„Като цяло сезонът се оказва доста положителен. Имаме готовност да посрещнем абсолютно всички туристи. При всички срещи с представители на бранша – хотелиери, концесионери и други, апелираме за запазване на високо и добро качество, така че туристите, които ни посетят това лято да се върнат и следващото, за да можем да гарантираме устойчив туризъм“, каза министър Ангелкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама