Глобяват собственик на заведение за такса „дете” в Стара Загора

17:51, 21 апр 16 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Такса дете” е нарушение от гледна точка на Закона за защита на потребителите (ЗЗП) и представлява нелоялна търговска практика, която следва да бъде забранена, тъй като противоречи на изискването за добросъвестност и коректност на търговеца. Това коменитра Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по повод нашумелия в публичното пространство случай  с ресторант в Стара Загора, който предвижда клиентите му да плащат 50% надценка от сметката си, но не по-малко от 20 лева, ако децата им играят в заведението, съобщиха от Комисията.

„Първо, търговец не може да въвежда санкция за нарушение, защото санкциите са въведени от закона за извършване на определени нарушения и са посочени държавните органи и институциите, които могат да ги налагат. Също така това не би могло да бъде третирано и като „такса”, както условно то се нарича, тъй като такава обикновено се събира също от държавна институция или в случаи, когато това бъде делегирано на непублични субекти, но за предоставянето на конкретна услуга, каквато очевидно в случая изобщо не е налице”, коментира Маргаритов.  

Той обясни още, че въвеждането от търговеца на такава „такса” е нарушение и защото няма абсолютно никаква дефиниция на понятието „детска игра”.  По думите му детска игра може да бъде детето да стои на стола и да си играе на таблет. „Детска игра може ли да бъде, например, ако то се разхожда между масите? Такива обтекаеми формулировки очевидно са насочени срещу потребителите и представляват недобросъвестност от страна на търговеца”, посочи Маргаритов.

Комисията се е произнесла по случая,  заповедта е връчена на търговеца и е предвидена санкция.  „Санкцията в конкретния случай е 5000 лв. При повторно нарушение тя би могла да бъде и в по-голям размер. Винаги, когато се определя размера, се съобразява степента на тежест на нарушението, засегнатите лица – колко биха били те хипотетично. Така, че смятам, че в този случай е справедливо”, каза още Маргаритов. Припомняме, че според Комисията за защита от дискриминация (КЗД) в конкретния случай няма данни за дискриминация по признака за „семейно положение". Надценката е била вид предупреждение към родителите да пазят децата си. Членът на КЗД Атанас Мусорлиев обаче излиза с особено мнение по казуса. Според него самото наличие на предупредителния текст за по-висока цена при детска игра е достатъчно условие да се предположи неравно третиране на клиента с дискриминационен характер. Решението на КЗД е по жалба на Живка Александрова от Стара Загора. Тя обяви, че ще го обжалва.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама