Петкова видя “революция” в проучвания в Черно море

19:13, 21 апр 16 / Политика 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проучванията за газ и нефт в Черно море са революция в енергийния сектор, която всички ние отдавна чакаме да се случи. Това каза пред bTV министърът на енергетиката  Теменужка Петкова.

Процесът по стартиране на процедурата за търсене и проучване на дълбоко Черно море започна през 2012 г. – тогава беше проведен конкурсът, бяха избрани трите компании – "Репсол", "Тотал" и "ОМВ", които да извършат съответно проучвателните дейности в блок „Хан Аспарух”.

Първоначалните геоложки проучвания са много оптимистични и ние всички се надяваме те да се потвърдят, каза още министърът. Тя допълни, че се очаква утре корабът да отплава на 128 км източно от Варна и там да започнат същинските проучвателни дейности.

Сондажът ще бъде на 5600 метра дълбочина и до 4-5 месеца се очаква да има яснота какво се крие в дълбокото Черно море.

Не съществува никакъв риск, както за екологията, така и за Черно море, за живота, за здравето на хората, категорична беше Теменужка Петкова. Тя допълни, че компаниите, които ще извършват проучвателни дейности са едни от световните лидери в бранша и работят по утвърдени и абсолютно безопасни технологии.

Ако открият нефт и газ, ще са нужни 7, 8 до 10 години преди да има реален ефект и започнем да го използваме, поясни министърът.

"Ако се открие нещо в дълбоко Черно море това ще ни даде възможност да си гарантираме сигурността на доставките. Тъй като това ще бъде местен добив ние ще спестим една голяма част от таксите, които към настоящия момент се заплащат, като такси за пренос, транспортни или други такива разходи, които натоварват цената".

Очакванията са, че тази цена ще падне с приблизително 30% при един такъв местен добив, добави Теменужка Петкова.

Тя поясни, че румънците задоволяват 90% от потреблението си само с местен добив. Техният блок „Нептун” е само на 15 км от нашия блок "Хан Аспарух". Там са открити залежи в размер на 84 млрд. кубични метра газ.

"Добивът ще се прави от концесионерите. Българската страна получава към настоящия момент такса площ, която се заплаща ежегодно от концесионерите. Получили сме 80 млн лв. при подписването на договора и те са внесени в Бюджета през 2012 година.

Близо 6 млн. лв. са таксите от площ, които сме получили за периода от 2012 година до 2015 година. След като минат проучвателните дейности в зависимост от рентабилността на добива ние бихме могли да получаваме между 2% и 30 % концесионно възнаграждение". До момента не сме плащали, само сме получили, поясни министърът.

Ползата за българската страна е, че тя ще продължи да получава тези концесионни възнаграждения, които ще бъдат в размер между 2% и 30%, допълни Петкова.

"Концесионерът ще бъде собственик на този добив, ние ще можем да го купуваме, но ще го купуваме на значително по-ниски цени, от тези, на които купуваме в настоящия момент нашите енергийни ресурси, тъй като основен елемент от тази цена е свързан именно с такси пренос, такси, които са свързани с транспортирането на тези ресурси. Всички тези такси ще бъдат спестени", заяви енергийният министър и поясни, че концесионерът, съвместно с българската страна, представлявана от Министерството на енергетиката, ще решава какво да изнася и колко да изнася.

Съгласно договора концесионерът трябва да извърши още един сондаж през 2017 година, за който в момента се извършват проучвания и сеизмични действия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама