Музейни работници от цяла Южна България се събраха на обучение в Пловдив

19:47, 21 апр 16 / Култура 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Музейни работници от цяла Южна България са на обучение в Пловдив в рамките на тридневен форум (20-22 април), организиран от Министерството на културата и програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Домакин на събитието е Регионалният археологически музей (РАМ) в Града под тепетата.

В програмата на обучението, което е на тема "Разширяване на достъпа до културно наследство, осигуряване на интелектуална и физическа достъпност за посетители с допълнителни (специфични) потребности", са включени 10 разнообразни панела. Всички участници получиха набор печатни материали, разработени от Анна Янина - консултант и обучител в сферата на достъпността за хора с увреждания, и със специалния принос на д-р Иван Янев в частта за посетители със зрителни увреждания.

Заместник-кметът по култура и туризъм на Пловдив Амелия Гешева откри официално събитието и поздрави участниците в обучението, като разказа за опита на пловдивските музеи и културни институции, за добрите практики и плановете за работа по отношение на подобряване на достъпността до културно наследство и ценности на територията на Пловдив.

Д-р Аксиния Бутова от дирекция "Културно наследство" на Министерството на културата поздрави участниците и връчи специален подарък на домакините от РАМ - Пловдив - брой от луксозния албум "Казанлъшката гробница", предназначен за библиотечния фонд на музея.

Първата презентация след официалната част бе посветена на възможностите за финансиране на проекти по програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Тя бе представена от Весела Кондакова, координатор на бюро "Творческа Европа" - България.

Освен теоретично, обучението е с повишена практическа насоченост, затова през трите дни е предвидено да бъдат посетени няколко пловдивски музея, с цел решаване на конкретни практически задачи и казуси в музейна среда. Като пример за добри практики е предвидено посещение на Регионалния природонаучен музей в Пловдив, където бе изграден първият в страната 3D планетариум.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама