Огнище на заразен нодуларен дерматит установиха в Гоце Делчев

20:10, 21 апр 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Огнище на заразен нодуларен дерматит е регистрирано на територията на Гоце Делчев. Установено е, че с опасната болест се заразила една от кравите в стадото на местен животновъд, съобщиха от ветеринарната клиника в града.

Наличието на болно животно във фермата означава, че всички животни в нея трябва да бъдат умъртвени, обясниха ветеринари. Специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград са били в района днес и са посетили селата Блатска и Лъки, където има съмнения, че има болни животни. Взети са кръвни проби, резултатите от които ще излязат след няколко дни.

Topnovini.bg припомня, че преди няколко дни кметът  Владимир Москов издаде заповед за забрана на придвижването на едри преживни животни, които са податливи на заразен дерматит. Забранява се и провеждането на пазари за животни на територията на общината. 

Според ветеринарни лекари благоприятни условия за пренасянето на заболяването от южната ни съседка създават топлите източни ветрове. Категорични са, че е било въпрос на време това да се случи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама