С великденски базар събират средства за ремонт на Хуманитарната гимназия в Пловдив

09:59, 25 апр 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С благотворителен базар днес започва мащабна кампания за реставрация и възстановяване на сградата - паметник на културата, в която се помещават Гимназията с хуманитарен профил "Св. св. Кирил и Методий" и ОУ "Княз Александър Първи".

Инициативата е на клуб "Пловдив - Оптимист Интернешънъл" и на родителите на учениците, които организират в сградата на двете училища великденски базар с боядисани яйца, козунаци, курабии и украса за празника. Всички събрани средства от базара, който ще продължи до 28 април, ще се използват за ремонт на емблематичното здание, което още през Възраждането е било храм на образованието.

Предметите за продажба са изработени от учениците с помощта на родителите и учителите им, които са на мнение, че подобни инициативи имат възпитателен характер, защото помагат на децата да се запознаят с историята на България и културните ни ценности, както и да оценят усилията, вложени от предците ни при основаването на първите светски училища.

Сградата на бившата Пловдивска мъжка гимназия е на над 165 години, припомни президентът на клуба доц. д-р Диляна Вичева. Тя разказа, че през последните 30 години не са правени ремонти на зданието и на прилежащите му части, включително и в училищния двор, а за този период базата сериозно се е амортизирала.

"Наясно сме, че само една акция няма да е достатъчна, затова обмисляме провеждането на още няколко благотворителни инициативи. След базара, който се открива на 25 април, предстои нова инициатива, на 24 май - най-българския празник, когато ГХП "Св. св. Кирил и Методий" отбелязва и патронния си празник", поясни доц. Вичева.

Тъй като сградата е паметник на културата, дамите от клуб "Пловдив - Оптимист Интернешънъл" се ангажират и с изготвяне на проекта по съгласувателните процедури, а също и с наемането на изпълнител на проекта и с проследяване на качественото извършване на строително-ремонтните работи.

В основаното от Найден Геров на 1 септември 1850 г. първоначално като Пловдивско училище са учили бележитите българи Васил Иванов Кунчев - Левски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Богдан Филов, Пейо Яворов, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Борис Дякович. Знания и мъдрост са преподавали видни общественици като Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Димитър Благоев, Петър Зографски, Златю Бояджиев, Светослав Обретенов, Иван Мърквичка и много други. А спомоществовател и дарител на училището преди Освобождението е възрожденецът Душо Хаджидеков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама