„Биволъ“: „Булгартабак“ продавал цигари за над милиард годишно на контрабандист

10:59, 25 апр 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фирмата Andalus Al Sharq General Trading, регистрирана в Дубай, е купила само за 2014 г. над 12 000 тона цигари от българския монополист „Булгартабак“. При 0,75 грама тютюн за цигара това прави около 800 милиона кутии цигари, показват изчисления на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“.

По данни на медията един от собствениците на Andalus Al Sharq е считаният за контрабандист от турските служби иракчанин Салам Кадер Фарадж, сочат документи от дубайския фирмен регистър, с които „Биволъ“ се е сдобил.

Експортът за дубайската фирма на Салам надвишава в пъти експорта на българския тютюнев холдинг за други големи клиенти като Иран и Сирия. През 2014 за Сирия са изнесени 5 700 тона, а за Иран 510 тона. През 2015 Иран рязко увеличава вноса до близо 5000 тона, като официален вносител е фирмата Nilasa Tarabar International. Ембаргова Сирия през 2015 г. пък пада на 700 тона, внесени от Al Shahab Company. Повече от половината от производството изнасяно за Салам е от затворената вече фабрика София БТ – 7000 тона за 2014 г., а останалите 5 600 тона са от фабриката в Благоевград.

Цигарите на „Булгартабак“ се изнасят през пристанището във Варна. Корабите обаче не са с крайна дестинация Дубай, макар че по документи цигарите се изнасят за Обединените Арабски Емирства. Маршрутите им са основно към пристанища в Черно море (Констанца, Бургас, Одеса, Новоросийкс, Поти, Истанбул, Трабзон и Самсун) и Средиземно море (Измир, Мерсин, Ларнака, Латакия, Бейрут, Александрия, Пирея, Солун, Дурес и Валенсия).

Цялото разследване на „Биволъ“ за компанията, която купува цигари от „Булгартабак“ за пазара в Дубай може да проечтете ТУК. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама