Повече възможности за гласуване на българите в ЕС и САЩ, за сметка на тези в Турция, предлагат патриотите

13:45, 25 апр 16 / Политика 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"По-облекчени процедури и скоростно въвеждане на електронно гласуване за българите в държави с доказано действаща демокрация и висок индекс на свобода, сред които са тези в Европейския съюз и Северна Америка, за сметка на ограниченията, които са задължителни за Турция, защото вотът там заплашва националната ни сигурност".

Това предлагат от "Патриотичния фронт", като допълнение на идеята им за гласуване само в официалните посолства, консулства и представителства на България в чужбина.

Уточненията направи днес в Русе заместник-председателят на парламентарната група на патриотите Искрен Веселинов.

"Проблемът е, че повече от половината от гласувалите зад граница около 100 000 българи, гласуват за ДПС. Естествено основната част от тези гласове са от Република Турция. Има секции в Турция, в които са гласували по 1 500 човека. В един изборен ден има 12 часа, в всеки час е от 60 минути. Излиза, че 28 секунди е отнело на всеки да гласува. Такава скорост няма в световната история, камо ли при нашия тежък вариант на гласуване с полагане на подписи, печати и т.н. За нас в Турция изборите се манипулират. Те са формална процедура, която цели да легализира 5 или 6 мандата на ДПС. Тези мандати ДПС използва след това като оръжие за пазарлък за власт", поясни мотивите за идеята на "Патриотичния фронт" Веселинов.

Според него плановете са с подобен вот новата партия на Лютви Местан ДОСТ да успее да влезе в следващото Народно събрание.

"Така с турската етническа партия в левия спектър ДПС, която държа да отбележа е противоконституционна, и същата в десния спектър (ДОСТ), ще стане като в Република Македония. Там има лява и дясна албанска партия, които с всеки следващ мандат имат допълнителни претенции за малцинството и на практика в момента в Македония има две паралелни държави. На там ли искаме да отидем?", коментира още русенският депутат, който бе категоричен, че това води до сериозна заплаха на националната сигурност.

За сметка на това от ВМРО са внесени уточнения, ограниченията да не важат за страните - членки на ЕС и държавите от САЩ, като принципът е по-свободна процедура в страните с действаща демокрация.

"Отговорено ни бе, че или трябва ограниченията да са за всички или да ги няма. В този дух предпочетохме да предложим забраната да е универсална. Готови сме за сметка на това да ускорим въвеждането на електронно гласуване за нашите сънародници зад граница. Внесъл съм предложение за поправка в Изборния кодекс, което гласи именно, че електронно дистанционно гласуване важи само от страни с функционираща демокрация, в които нивото на гражданска свобода е с висока оценка. Списък на страните, отговарящи на тези условия, който се базира на авторитетни международни индекси на свободата и демокрацията в отделните държави се изготвя от Министерството на външните работи в началото на всяка година", коменира още Веселинов, като добави, че според един от тези индекси Турция е на 98 място от 165 страни.

Той защити и тезата за задължителното гласуване, като го определи като "трън в партиите на статуквото" и начин за спиране на корпоративния вот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама