„Прозрачност без граници“: Поправките в Изборния кодекс са тяснопартийни и се разминават с Конституцията

16:12, 25 апр 16 / Политика 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През изминалата седмица парламентът прие промени в изборното законодателство, които не решават, а създават нови проблеми в изборния процес, пишат в отворено писмо до депутатите от „Прозрачност без граници“ по повод приетите до момента поправки в изборните правила. Според тях част от приетите разпоредби се разминават с Конституцията и обслужват тяснопартийни интереси.

Според тя е неприемлив начинът, по който е прието задължителното гласуване и то без да се предвижда дистанционното електронно подаване на вота.

„Необоснована и неразбираема е непрекъснатата промяна в позициите на водещи политически партии относно сроковете за въвеждане на електронно гласуване по интернет, за създаването на район „чужбина” и за провеждането на референдуми“, допълват още от организацията.

От „Прозрачност без граници“ призовават политическите партии в Народното събрание да се вслушат в гласа на своите избиратели, на гражданските организации и на експертната общност, като приемат правила, които дават разумен и адекватен отговор на проблемите в изборния процес и съответстват на обществения интерес.

В противен случай те ще призоват президента да наложи вето на спорните поправки, като при необходимост и сезира КС.

Пълния текст на откритото писмо можете да видите в прикачения файл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама