Забраняват бурките в Стара Загора

07:02, 28 апр 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорските обшински съветници ще решават днес дали да забранят носенето на бурки на обществени места в Стара Загора.

Предложението е на общинските съветници Гергана Микова от НФСБ от и Николай Диков от ГЕРБ. Те предлагат промени в Наредбата за обществения ред свързани с религиозната пропаганда. Създава се нова глава, наречена „Опазване на обществения ред при дейността на религиозни общности“. Предвижда се да се води регистър на вероизповеданията, със седалище, адрес и имена на членовете на ръководния орган. Ако вероизповеданието е български филиал на забранена от Европейския съюз религиозна общност, то няма да намери място в общинския регистър.

Забраняват се публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции, както и извършването на религиозна агитация по улиците на града, посредством раздаването на безплатни печатни материали – брошури, диплянки, книги и други. Документът предвижда още, че в своята дейност изповеданията нямат право да използват психотропни вещества или хипнотични и други методи, водещи до промяна в съзнанието на човека

Предложението мина на първо четене. Междувременно двамата старейшини внесоха допълнително нов текст: ” Забранява се на обществени места, носенето на аксесоари, прикриващи лицето по начин пречещ за разпознаването”.

Коригиран е и член  25 з, ал.3: „Забранява се извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите, без предварително изразено писмено съгласие от страна на последните“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама