Велики четвъртък е

07:25, 28 апр 16 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който се боядисват яйца. Традицията повелява великденските яйца да се боядисват днес рано сутринта или на Велика събота преди празника Възкресение Христово.

Задължително е първото яйце да се боядиса в червено, като с него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички  останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е  престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази, за да носи късмет.

Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение, което продължава  след полунощ, или на другия ден.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който  символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама