Разясниха европрограмите на среща с предприемачи в ОИЦ-Разград

07:32, 28 апр 16 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Oбиколката на Областния информационен център (ОИЦ) в Лудогорието приключи със среща в Разград, съобщиха от центъра. Тя се проведе в партньорство с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), мрежата Enterprise Europe Network (EEN) и Майкрософт-България.  

В събитието взеха участие представители на местни фирми, подпомагащи бизнеса организации, икономически и социални партньори, бенефициенти по европрограмите, председателят на Общинския съвет – Разград Надежда Радославова, граждани.

Откривайки срещата, кметът д-р Валентин Василев приветства участниците и заяви готовност Община Разград да съдейства за осъществяване на подобни събития, които  подпомагат развитието на различни полезни инициативи.

В обръщението си към присъстващите Манол Кившанов, Областен управител на област Разград оцени като полезна инициативата и призова предприятията от Разградска област да използват активно възможностите, които предоставят оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони през настоящия програмен период, както и националните програми за финансиране на бизнеса. Той подчерта, че тези програми предоставят широки възможности за повишаване на конкурентоспособността, стимулиране на предприемачеството, технологичната модернизация, развитието на експортния и иновативен потенциал и на човешките ресурси на предприятията.

Владимир Пенов, експерт в отдел „Комуникация и повишаване конкурентоспособността на МСП” на ИАНМСП представи дейностите на агенцията, както и новите мерки в подкрепа намирането на външни пазари и партньори за българския бизнес.

Представителят на „Майкрософт България” Татяна Цвяткова запозна участниците с  програмата „Модерният бизнес” и облачната услуга Office 365 на софтуерния гигант, които са насочени към по-добрата конкурентоспособност, гъвкавост и ефективно управление на бизнеса.

Стоян Янев, регионален представител на ИАНМСП в Русе разясни условията и начините за кандидатстване по Националния иновационен фонд, чиято осма сесия за набиране на проектни предложения предстои. Максималният размер на субсидията, която се предоставя е до 500 хиляди лева, а интензитетът на помощта е до 80% от направените разходи. Срокът за изпълнение на проектите е 18 месеца. Фондът подпомага научно развойната и иновационната дейност до разработката на прототип, включително.

Ръководителят на контактната точка в Русе на Enterprise Europe Network Христина Каспарян, представи актуалните инициативи на най-голямата информационно-консултантска бизнесмрежа в Европа с над 600 контактни точки и близо 3000 експерти от 60 държави. Услугите, които се предлагат в покрепа на бизнеса са: Подпомагащи пакети за иновативни МСП; Технологичен трансфер; Достъп до финансиране; Консултации за европейско законодателство и стандарти; Права на интелектуална собственост; Обсъждане и изпращане на мнения относно законодателството  на ЕС; Финансиране на изследвания; Интернационализация на предприятията.

Екипът на ОИЦ-Разград представи актуалните и предстоящи възможности за кандидатстване с проекти по оперативните програми „Развитие на човешките ресурси”, „Иновации и конкурентоспособност” и „Инициатива за МСП”. Акцент бе поставен на процедурите с пряка насоченост към бизнеса – „Добри и безопасни условия на труд”, „Енергийна ефективност за МСП” и „Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП”.

В края на срещата домакинът на информационното събитие – директорът на Бизнес Инкубатор Разград Галина Иванова запозна участниците с европроекта, по който е изграден и функционира инкубаторът, както и предлаганите от него услуги. Присъстващите имаха възможност да разгледат наетите офиси и помещенията, в които развиват своята дейност производител на облекло, фитнес зала, фирма обработваща трюфели и др.

В неформална обстановка предприемачите се възползваха от възможността да се срещнат с лекторите и да получат допълнителни разяснения на поставени от тях въпроси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама