Депутатите решават за избирателните секции в чужбина

07:48, 28 апр 16 / Политика 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание ще приеме правила за гласуване в чужбина с поправките в Изборния кодекс. За секциите в чужбина от АБВ предлагат  такива да се разкриват само в дипломатическите мисии, след като бъде въведено електронното гласуване.

Реформаторския блок искат да има възможност да се откриват до 50 секции в държава на места извън посолствата и консулства. Идеята на реформаторите е подкрепяна от ГЕРБ, но от Патриотичния фронт засега не са склонни да приемат нито един от вариантите и предстоят още разговори.

Управляващите са се разбрали още да има машинно гласуване в 500 секции, а експертите на Министерския съвет да обмислят въпроса за машинно преброяване на бюлетините.

Пред София Topnovini.bg шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че за секциите има компромисно решение, което вчера е било дискутирано между председателите на парламентарните групи заедно с премиера Бойко Борисов.

„Убеден съм, че днес може би ще намерим някакво решение и по формулирането на конкретния текст, който ще бъде приет в окончателния си вариант утре“, каза още той.

"Предлагаме да се откриват определен брой секции извън консулствата и посолствата. За това обаче, ще трябва да се търси подкрепата на всички формации", уточни Цветанов.

Той коментира, че не знае нищо по случая от снощния протест пред парламента, при който един човек беше задържан. Шефът на депутатите от ГЕРБ изрази увереност, че повече няма да има подобно отваряне на Изборния кодекс, защото винаги ще се провокира подобно политическо напрежение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама