Практиката да се боядисват яйца датира отпреди повече от 4000 години

08:28, 28 апр 16 25 1276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица. На този ден християните си припомнят Тайната вечеря, молитвата на Христос в Гетсиманската градина, предателството на Юда, съдът на Пилат Понтийски над Исус. Днес е и денят от Страстната седмица, на който по традиция се боядисват великденските яйца.

Според древни космогонични легенди яйцето е първоизточникът на света. Практиката да се боядисват яйца датира отпреди повече от 4000 години и е позната още в Древния изток, разказва етнографът от Регионалния исторически музей в Добрич Лена Кирилова.

"Широко разпространено е вярването в особената предпазваща и продуцираща сила на червеното яйце. Неслучайно първото боядисано яйце е винаги червено. В християнските представи, наследени от езичеството, то символизира Христовата кръв, страданието и скръбта. Една хилядолетна традиция, призвана да възкреси най-доброто, което човек носи в себе си, да съхрани вярата и възроди надеждата, идваща с пролетното събуждане на природата и Христовото Възкресение", разказва Кирилова.

И подчертава, че първото боядисано на Велики четвъртък яйце винаги червено. С него се извършват редица обреди, свързани с вярата в неговата магическа, продуцираща и предпазна сила. То се поставя в темела на къщата, в чеиза на момата, в храната на домашните животни, заравя се на нивата, слага се във водата, с която се мият или пият болни. С първото червено яйце стопанката потърква бузките на децата, за да са здрави и румени. И нарича – „както е червено яйцето, тъй да ми е червено детето”. След това го оставя до домашната икона, като на следващата година по вътрешността се гадае за здраве и плодородие.

В някои селища червени яйца се търкалят в къщата с пожеланието да се „търкаля”, да се „вие” слънцето около дома. За всеки гост трябва да има дар яйце, за да не си отиде късметът от семейството. След оцветяването червената боя се изхвърля на „чисто” място – под червен трендафил, или се излива в реката. Смисълът на тези обреди е предпазването на хора, добитък, посеви от зли сили и болести, осигуряване на здраве, богат приплод и берекет.

Етнографът обяснява, че писаните великденски яйца са два вида – боядисани с един цвят или рисувани с определена декорация.

Естествени багрила, като риган, коприва, обелки от лук, орехови листа, могат да се използват за украсата им. Много разпространена е восъчната техника. Тя може да се приложи дори два пъти с използването на различни цветове. При нея върху сварено, полуизстинало яйце, се нанасят с восък различни орнаменти. След това яйцето се потапя в  боята. Красиви се получават и яйцата, боядисани с наслагване на туткал, яйчен жълтък, предварително залепване на листа от различни растения. Пъстри стават яйцата, потопени в боя, в която има няколко капки мазнина. Често се използва и добавъчна украса, най-често „китки” от разноцветни конци.

Яйцата „китанчета” се приготвят само от годените моми, които ги подаряват на своите избраници. Върху бялата естествена повърхност на яйцето може да се положи и цветен рисунък с различни бои. Изобразените мотиви и орнаменти са слънчеви символи, цветя, клонки, птици, свързани с култа към слънцето и почитта към  възродената природа. Шарените яйца се изнасят на двора, за да ги „види“ слънцето. А после се оставят на видно място в дома, за да се радва всеки на тази хубост, допълва още Лена Кирилова. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама