Лют скандал в парламента заради допълнителния доклад за Изборния кодекс

11:05, 28 апр 16 / Политика 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В парламента настана пълен хаос, от опозицията го обявха дори за фарс. Суматохата настана от това, че депутатите се оттеглиха да обсъждат спорните текстове. На народните представители им беше раздаден допълнителен доклад от името на правната комисия. БСП и ДПС обаче остро възразиха срещу него, защото не било проведено такова заседание. 

Председателят на парламента Цецка Цачева прекъсна заседанието поради безредици в залата.

По време на "безредиците" Четин Казак от ДПС запита какво представлява този документ, озаглавен като "Допълнителен доклад". "Кога комисията по правните въпроси се е събирала и е обсъждала тези въпроси. Нито аз, нито колегите от ДПС сме присъствали на подобно заседание. Този доклад за нас е фалшификат", подчерта Казак.

Това накара Филип Попов от БСП да вземе думата, като подчерта, че по правилник не са минали 24 часа и не са били уведомени. По думите му правната комисия изобщо не се е събирала и няма как от нейно име да излиза такъв доклад.

Цачева пак обясни, че отлагането на тези текстове било по причини, че се търси съгласие и алтернативно предложение на редакции. По думите й в такива случаи, не за първи път, водещата комисия е представила допълнителни доклади. 

Хамид Хамид от ДПС реагира остро на казаното, като се оплака, че ходили и питали къде ще е това заседание. "Какви са тези криминални заседания? Даже и г-жа Фидосова не си го е позволявала", ядоса се Хамид. 

От страна на ДПС беше направено предложение за почивка, но първоначално Цачева не пожела да я даде.

Емил Димитров от Патриотичния фронт заяви, че колегите му, изказали се преди това, са прави. Той посочи, че последните думи на Главчев били, че ще има заседание на правната комисия. "Аз също разпитвах къде, питах Главчев, той ми каза и всичко беше наред. Явно не сте се интересували достатъчно", обясни той. 

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) призна, че не е имало заседание на правната комисия и докладът бил изготвен за удобство на депутатите. "Редакциите са за яснота. Ако възразявате по този доклад, ще четем основният и ще правим редакционни предложения. Не за първи път, когато текстове са били отложени, се е налагало комисиите да заседават в рамките на почивка на пленарното заседание. Няма да оттегля нито един доклад, но ще четем по три такива. Това ще натовари допълнително пленарното време", заплаши Кирилов. 

Все пак той посочи, че ако председателят даде почивка, ще покани всички членове на правната комисия на заседание. "Аз също си търсих членовете през предходната почивка", оплака се той. 

Гроздан Караджов от Реформаторския блок допълни, че не може хората да се гонят по коридорите. "Не може в 10.00 часа да има почивка в нарушение на всички правила, а сега когато се иска легитимна почивка, да не може да се даде", каза още Караджов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама