Намалиха цената за разполагаемост в ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“

11:30, 28 апр 16 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Намалена е цената за разпологаемост, според постигнатото споразумение към договора за изкупуване на електрическа енергия от ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ през 2015 г., от което пряко ще се възползват крайните потребители, съобщиха от американската централа.

 Новото намаление от 14%, което влезе в сила от 27 април 2016 г., ще доведе до 50 млн. лв. годишни спестявания, или повече от 500 млн. лв. за Националната електрическа компания (НЕК) за оставащия период от договора за изкупуване на енергия, който изтича през 2026 г.

Намалението на цената за разполагаемост и плащането на дължимото към „Мини Марица-изток“ стана възможно в резултат на пълното изплащане на просрочените задължения на НЕК към ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“.

„Щастлив съм да съобщя, че нашият партньор НЕК, изплати всички свои просрочени задължения. Това е последната стъпка от процеса на преговорите по договора за изкупуване на енергия. Измененията по него носят преки ползи за българския народ и допринасят за усилията на правителството за преструктуриране на енергийния сектор“, каза изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама