Съветниците в Сливен одобриха предложението за безлихвен заем от държавата

11:33, 28 апр 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С пълно единодушие общинските съветници в Сливен подкрепиха предложението на кмета Стефан Радев за вземане на безлихвен заем от държавата.

Положителен вот  дадоха 36 от присъстващите в залата на днешното редовно заседание на местния парламен..

Искането на безлихвен заем от държавата е част от програмата за финансово стабилизиране на общината. На заседанието на Общински съвет – Сливен на 31 март бе взето решение за издаване на облигации за 25 милиона лева при условията на частно предлагане.  Кметът посочи, че предвиденото намаление в плащанията по дълга на година и увеличението на приходите не е достатъчно в средносрочен план да се разплатят просрочените задължения за текущи разходи. В тези случаи общината е неизряден платец, нарушават се договорите и е възможно да се реализира принудително изпълнение. Затова е необходимо да се поиска отпускане на безлихвен заем за сметка на централния бюджет.

Безлихвеният заем ще бъде поискан в размер на 8 мил. лева и  за срок от една година с еднократно погасяване в края на период, без обезпечение.

В обръщението си пред общинските съветници, кметът Стефан Радев заяви, че с този заем Общината не поема никакви нови задължения, а ще бъдат разплатени стари дългове. "С получаване на безлихвения заем  едни просрочени задължения ще станат редовни задължения. Дали ще вземем заема или няма да го вземем, ние дължим всички суми, докато Община Сливен се издължи", обясни той.

"Става дума за заем, който трябва да върнем. За да се превърне в субсидия, е необходимо да се приемат на второ четене промените в Закона за публичните финанси и трябва да изпълним редица други стъпки", уточни кметът в отговор на изказване на общински съветници.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама