Американец откри изложба в Етнографската къща в Исперих

11:38, 28 апр 16 / Култура 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Послучай Великденските празници в Етнографската къща в Исперих е подредена самостоятелна изложба на Брайън Бейти „Изящество от Америка”. Известният приложник от Солт Лейк Сити, щата Юта гостува в града по покана на Историческия музей, съобщи уредникът в музея Веселина Белева.

Посетителите на изложбата могат да видят уникална колекция от фино гравирани гъши, лебедови и щраусови яйца. Представени са още дървени пластики, кратуни, сребърни бижута. Самият майстор споделя, че именно изкуството под формата на яйце е това, което го довежда в България. Между 2011 и 2014 г. прави самостоятелни изложби в София, Велинград, Карлово и Пловдив.   

В продължение на три дни в конферентната зала на музея, американският майстор-приложник демонстрира специфичното си изкуство на гравиране на яйца и насърчи всеки, който желае да опита. Гостът подари едно красиво изработено яйце на местния музей. 

Брайън Бейти има редица изложби в САЩ. Удостоен е с престижните награди на щата Юта за най-добър в областта на резбата от 2009 до 2015 г., с индивидуалната хуманитарна награда за 2013 г., за майсторство – 2015 г. и за бижутерство – 2015 г.

Високо оценен е от Forbes ArtGallery в Ню Йорк през 2008 г. Американският художник става известен с множество демонстрации на живо пред публика, както и с щедрата си подкрепа за благотворителни каузи.    

Гражданите и гостите на Исперих ще могат да разгледат изложбата на Брайън Бейти до 26-ти май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама