Шумен на 10-то място в страната по трудови злополуки

11:57, 28 апр 16 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Област Шумен се намира на 10 място сред 28 области по брой на трудови злополуки. Това отчетоха по време на заседание Областния съвет по условия на труд.

По данни на Националния осигурителен институт броят на злополуките през 2015 г. се запазва същия като през предходните години.

Илиян Неделчев от НОИ обяви, че през изминалата година в Шуменско са декларирани 75 злополуки, като три не са приети за трудови.

За щастие няма регистрирани злополуки с фатален край, каза още той и допълни, че няма данни за злополуки, довели до инвалидност. Няма и случаи на професионално заболяване.

Най-много инциденти по време на работа са станали в отраслите, свързани с производство на метали, строителство, охрана и здравеопазване.

За първото тримесечие на 2016 г. пък са регистрирани 11 трудови злополуки. От тях 6 са станали на работното място, а 5 при отиване и връщане към работата.

Шумен е на 10 място по показателите за злополуки по време на работа в страната, показва още доклада на НОИ. Водещи са София, Варна и Пловдив.

През изминалата година в страната са станали общо 3052 трудови инцидента, а смъртните случаи са 104. Най-много злополуки има в секторите преработваща промишленост и транспорта. Това показва тенденция на увеличаване на злополуките.

Директорът на Инспекция по труда Стела Методиева обяви, че през първо тримесечие на 2016 г. служители на Инспекция по труда са извършили 237 проверки. Те са проверили 226 предприятия.

Повече от половината работодатели имат добра политика по отношение на безопаснотта на работниците, осигуряват предпазни средства и провеждат инструктажи.

Тя заяви, че въпреки това са констатирани нарушения по безопасните условия на труд.

Те 483, като техният брой е по-малко в сравнение със същия период миналата година, когато са били 820, но това се дължи на повечето проверки, коментира Мевтодиева.

От началото на година заради нередности на работотдатели са издадени 47 акта и 51 наказателни постановления са влезли в сила.

Председателят на Регионален съвет на Конфедерацията на независимите синдикати в България Анета Денева коментира, че въпреки подобряването на технологиите на работното място работодателите не провеждат добре инструктажите на служителите си и затова се увеличават инцидентите

Темата на следващия областен съвет ще бъде Стреса на работното място.

След приключване на съвета, участниците в него поднесоха венци пред паметната плоча на загиналите в трудови злополуки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама