Името на общинското предприятие по туризъм вкара в дебати съветниците в Шумен

13:35, 28 апр 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 „Мадарски конник” да остане в наименованието на преструктурираното предприятие по туризъм предложи на днешната сесия общинският съветник от БСП Живка Тонева.

Така се казваше досега предприятието по туризъм в Шумен. Сегашното наименование, предложено от администрацията, е „Туризъм, публични прояви и атракции”. Предложението на Живка Тонева не бе прието от съветниците. С 22 гласа „за”, 4 „въздържал се” и 7 „против” съветниците приеха новото име, предложено от администрацията.

Аргументите на Живка Тонева бяха, че Мадарски коннник е глобален символ на България и ако той е в името на предприятието е вид реклама за Шумен.

От администрацията отговори заместник-кметът Найден Косев. Той изказа мнение, че трябва да се отдава уважение към всички символи и неповторимостта на Мадарския конник не бива да бъде прикрепвана към някаква дейност или предприятие.

Отношение по въпроса взе и съветникът от групата на АБВ и народен съюз Пламен Петков, който припомни на политиците, че по време на предизборната кампания са се обединили около идеята да поставят туризма в Шумен на друго ниво, т.е. туризмът да е водещ за общината и самата община Шумен да е водеща по отношение на туризма, да търси партньори за реализиция на туристическите продукти, които предлага.

Пламен Петков апелира за поставяне на правила за туризма и развитието му, за да може Шумен да догони Велико Търново в това отношение.

След още няколко изказвания в духа, че трябва да се развива туристическата дейност към общината, кметът Любомир Христов заяви пред общинските съветници, че в момента се предлага те да гласуват структура на общинското предприятие по туризъм, а не Стратегия за туризма в община Шумен.

След това съветниците подкрепиха предложеното от администрацията преструктуриране на сегашното общинско предприятие по туризъм „Мадарски конник”.

Без дебати, с едно запитване от страна на групата на БСП, общинските съветници в Шумен приеха предложените от администрацията правилник, структура и числен състав на три общински предприятия – „Общински жилища и имоти”, „Паркове и обредна дейност”, „Строителство и благоустройство”.

Данаил Данчев от групата съветници на БСП попита защо след като целта на преструктурирането е оптимизация и намаляване на разходите, е увеличен броят на работещите в трите предприятия и от 157 бройката е 170.

На въпроса отговор даде заместник-кметът Росица Антонова, която обясни, че идеята е да се подобри организацията на работа и да се завиши осъществяването на контрола.

Тя допълни, че в този си вид общинските предприятия поемат дейности, които сега не са осъществявали.

Преди да подкрепят новите предприятия, общинските съветници приеха и предоставената им от администрацията структура и план сметка на новосъздаденото общинско предприятие „Чистота”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама