Ще има изборни секции извън консулствата и посолствата в чужбина, но не навсякъде

14:53, 28 апр 16 / Политика 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След поредица от скандали, депутатите решиха със 111 гласа "за", 34 "против" и 5 "въздържали се" да могат да се разкриват избирателни секции извън консулствата и посолствата само в страните от ЕС. Депутатите приеха и текст, с който се позволява създаването на такива секции в трети страни, но само в градове с не по-малко от 1 млн. души население. Парламенът гласува със 105 гласа "за", 29 "против" и 1 "въздържал се". Това стана по време на второто четене на спорните текстове в поправките на Изборния кодекс.

Ако все пак някъде няма български консулства и посолства, секция ще бъде открита в случай, че има подадени поне 100 заявления. Същото важи и за страните от ЕС, където има възможност да се гласува извън дипломатическите представителства.

Припомняме, че имаше редица протести и в чужбина, и в страната заради приетия преди дни текст да не могат да се разкриват избирателни секции в чужбина извън посолствата и консулствата. Предложението е на Патриотичния фронт.

По време на дебатите опозицията отново реагира остро и депутатът от ДПС Четин Казак заяви, че всички приели предложението на ПФ да се забрани разкриването на секции в чужбина извън посолствата и консулствата. "Сега изведнъж ни предлагате и отваряте вратички, разкривате минимални възможности за отваряне на секции. Съдържат се вътрешнопротиворечиви текстове. Предлагам да прегласуваме и да отхвърлим текста, който приехте в предходно заседание за абсолютната забрана за разкриването на секции извън консулства и посолства", обясни Казак.   Филип Попов от БСП заяви, че се създават нови текстове, които са противоречиви с приетите вече такива. Според него, ако не се отмени предишният текст, ще се създаде абсолютен хаос. 

Екслидерът на ДПС Лютви Местан също се изказа като подчерта, че днешният Велики четвъртък е най-грозният ден в 26-годишната демократична история на България. По думите му демократичният български парламент ставал заложник на едно откровено фашистко изстъпление. 

Беше направено предложение за удължаване на времето до приемането на спорните текстове от Изборния кодекс от депутата от ГЕРБ Станислав Иванов. То беше подкрепено със 106 гласа "за", 42 "против" и 3-ма "въздържали се".

Гневни, ДПС напуснаха пленарната зала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама