На президентските избори ще гласуваме машинно в поне 500 секции

15:34, 28 апр 16 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Единодушно със 111 гласа "за" депутатите решиха на президентските избори да можем да гласуваме машинно в поне 500 секции, предаде репортер на София Topnovini.bg.   Освен това ще има и експериментално машинно преброяване на бюлетините. Методът, по който ще става, е като след отваряне на урната, машината за преброяване да се включва от технически сътрудник, а след това председателят на комисията да изважда бюлетините една по една, да прочита волята на избирателя и да я поставя в машината. След това машината трябва да отчита вота, като визуализира получените данни на екран, видим от всички членове и присъстващите в помещението. 

Така, когато приключи машинното преброяване, се отпечатва електронен протокол, съдържащ броя на недействителните гласове, броя на получените от всяка партия, коалиция или независим кандидат гласове, включително и получените преференции. 

Красимир Каракачанов от "Патриотичния фронт" заяви, че с този закон най-накрая България показала хакартер, че може да се противопостави на една съседна държава да се бърка във вътрешните й работи. По думите му това е действително стъпка към това да се върне достойнството и суверенитета на страната. Чавдар Георгиев от БСП пък посочи, че приетият закон е антисоциален кодекс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама