Окончателно: Референдумът на Слави ще е заедно с президентските избори

15:54, 28 апр 16 / Политика 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Референдумът на Слави Трифонов ще се проведе заедно с изборите за държавен глава идната есен. Това реши Народното събрание, след като в последния момент се отказа да променя Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Първоначално депутатите бяха решени да изменят текстовете, които разпореждаха референдум и избори да се провеждат на една и съща дата, ако са насрочени в рамките на същата година. В правна комисия бе приета поправката, с която националното допитване на „Шоуто на Слави“ щеше да се проведе в разгара на лятото.

Председателят на парламента Цецка Цачева поиска законът да не бъде променят чрез преходните и заключителни разпоредби от Изборния кодекс. Според нея последните дни са направени внушения, че ГЕРБ иска да спечели служебна победа на избори, да ги фалшифицира, манипулации и т.н.

„За да паднат всякакви съмнения, че някой от нас иска това, нека не променяме закона, след като има действаш такъв, който е в сила и там пише, че референдума едновременно с избори, ако са в една и съща година“, аргументира се Цачева.

Последва гласуване на предложението на Михаил Миков, което беше идентично с това на Цачева. 100 депутати го приеха, като 96 бяха „за“, 3 „против“ и един се въздържа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама