Екипът на крепост "Туида" с благороден жест към пострадалото училище в Карнобат

15:59, 28 апр 16 25 729 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екипът на крепост  "Туида" зарадва с благотворителна програма учениците и преподавателите от Основно училище "Христо Смирненски" в Карнобат. В нея се включи и екипът на Средновековен парк „Маркели“ – Карнобат.

"При пожар изгоря материалната база на училището. Затова, ние от Крепост „Туида“, решихме да направим един подарък на децата, като на място представим своята дейност и ги запознаем с част от историята на крепостта. В  начинанието се включи и екипът на Средновековен парк „Маркели“, с които успяхме да върнем  децата и техните преподаватели във времето на нашите предци", каза ръководителят на крепост "Туида" Мая Иванова. Екипите запознаха  децата и преподавателите отблизо с историята на двете крепости, с историята на оръжията и военното дело на българите, с бит, култура и облекло, както и с някои от занаятите и игрите, практикувани от предците ни. Наблюдаваха и демонстрации на стрелба с лък и боравене с някои оръжия: бич, сабя.

"Драко, нашата Мишелов на Харис, също беше участник в демонстрациите и представянето на крепост „Туида“. Децата от се запознаха с особеностите на вида му, местообитание, начин на хранене, обучение, и научиха „Що е то Соколарството?“. Колегите от „Маркели“ показаха облекло и военно снаряжение на български и византийски войни, и пано със снимки на различните стенобойни машини и оръжия", допълни  Мая Иванова.

Двата екипа  получиха благодарствено писмо от директора на училището Стефка Вълева. В него тя благодари за изнесената демонстрация, за приятните емоции и преживявания, както и за положението усилия да преодолеят стреса от пожара  по-лесно.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама