Инвестиционен посредник влезе в ръководството на „Албена“ АД

16:05, 28 апр 16 25 1695 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Печалба от 9,54 млн. лева отчете „Албена“ АД за 2015 г. на проведеното днес извънредно Общо събрание на акционерите. Тя бележи ръст от 13,2%. Финансовите отчети бяха одобрени с гласовете на притежателите на 3 648 686 акции, срещу 137 „против“. Несъгласни с отчета бяха проф. Тодор Радев и Христо Митев.

Събранието извърши и промени в ръководството на туристическата компания. С гласовете на притежателите на 3 648 536 от акциите Ивелина Грозева и Иванка Данчева бяха освободени от Съвета на директорите. Неговият нов член е Ди Ви Консултинг ЕООД, което ще е с мандат до края на мандата на действащите в момента членове на съвета, а именно - Красимир Станев, Радосвет Радев, Маргита Тодорова и Иван Калинков.

Едноличен собственик на капитала на Ди Ви Консултинг ЕООД е инвестиционния посредник Ди Ви Инвест ЕАД, собственик на което е Ти Би Ай Ейч Файненшъл Сървисиз груп Н. В., Нидерландия. То притежава и 92,58% от ПОК "Доверие".

Пред Общото събрание Ивелина Грозева заяви, че „предложението за освобождаването й е свързано със сериозните разминавания, които има с изпълнителния директор по отношение на управлението на компанията и нейните дъщерни дружества. По думите й, „Албена“ АД бележи загуба на основни пазари – Германия, Англия, Франция, Скандинавия, Бенелюкс.

Търговският директор Маргита Тодорова подчерта, че цифрите сочат не спад, а ръст на пазари като Бенелюкс, скандинавски и полски. „Не съм съгласна с твърденията за загуби на пазари. Позициите на Албена са стабилни и има положителни тенденции на основни пазари“, заяви Тодорова.

„Въпросът е, че, с мен тя няма никакви различия. Има различия със стратегията и начина на управление на нашата фирма“, така коментира пред журналисти  изявлението на Грозева в залата изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев. Обясни, че Ивелина Грозева от миналата година не участва в заседанията на Съвета на директорите под предтекст, че има конфликт на интереси, макар да не е станало ясно какъв е той. Тя не участва в заседания, но показва, че с почти всичко, което се приема, тя е несъгласна. „Разбира се, за това време си получава заплатата като член на СД, не се отказва от нея“, посочи още Станев.

Той обясни, че в края на 2015 г. Грозева дефинитивно е заявила пред него и Маргита Тодорова, че иск да напусне и да прехвърли акциите си от „Албена Холдинг“ в „Албена“. „Ако бяхме се съгласили на нейното искане, към което се присъединиха Тодор Радев, Христо Митев и Лидия Шулева, ние трябваше да редуцираме контрола, който „Албена холдинг“ има в „Албена“. От години наред контролът върху курортния комплекс и цялата холдингова структура „Албена“ АД се държи от „Албена холдинг“, което е нашето бивше работническо-мениджърско дружество с 1500 акционери и този контрол от 54 % да стане около 30 % т.е. Албена да остане един неуправляем кораб“, каза Красимир Станев.  По думите му, „тяхната манипулативна дейност води до падане на цената на акциите. Моята лична оценка е, че тази група акционери искат да падне цената на акциите до максимално ниско ниво, за да се получи след това друга организация,  която да поеме контрола върху Албена. Това е моята трактовка. Може да съм прав, може и да не съм прав. Аз и моите колеги застанахме категорично против тяхното искане. Ние сме поели един начин на развитие на този курорт и искаме този начин да продължи. Техният начин, който отива към разпад, би означавал много бързо да си сложим няколко десетки милиона под мишница и да кажем „след нас потоп“. Ние не сме такива. Това е истината. Оттам са различията.“, каза още Красимир Станев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама