Учредиха Регионален консултативен съвет по опазване на горите, дивеча и рибата в Пловдив

11:56, 29 апр 16 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионален консултативен съвет по опазване на горите, дивеча и рибата - област Пловдив, бе учреден по предложение на директора на Регионалната дирекция по горите Мирослав Димитров. Първото заседание се състоя под председателството на областния управител Здравко Димитров.

Идеята е консултативният съвет да съдейства за подобряване на изпълнението на държавната политика по опазване на горите, дивеча и рибата. Дейността на структурата е в съответствие с Националната стратегия за развитие на горския сектор в Република България за периода 2013 - 2020 г.

На заседанието беше приет правилник за организацията и дейността на Регионалния консултативен съвет по опазване на горите, дивеча и рибата и бяха обсъдени проблемите, свързани със забраната за риболова, обявяването на предстоящия пожароопасен сезон и мерките, които трябва да бъдат предприети за предотвратяване на пожарите в горските масиви в областта.

Със заповед на областния управител Здравко Димитров за пожароопасен сезон на територията на област Пловдив е обявен периодът от 25 април до 31 октомври.

За да бъдат избегнати горските пожари, през този период се забранява извършването на огневи дейности и палене на огън на по-малко от 100 метра от горските масиви. Беше отчетено, че сред основните причини за горските пожари са небрежност или умишлено палене на стърнища и земеделски площи, от които огънят се разпространява върху горските масиви. Собствениците на гори също трябва да предприемат мерки за противопожарна безопасност. Трябва да бъдат изградени или дооборудвани съществуващите на територията на област Пловдив противопожарни табла. Изпратени са и уведомителни писма до всички кметове на общини, които своевременно трябва да информират населението за забраните за палене на огън.

Специализирани комисии започват повсеместни проверки, за да установят дали се спазват предписанията за пожарозащита, като на нарушителите ще се налагат глоби, съобщи Мирослав Димитров. Началникът на отдел "Рибарство и контрол" в Пловдив Христомир Копчев акцентира върху някои проблеми, свързани със сезонната забрана за риболов, която е в сила от 15 април. Предстоят проверки по всички водоизточници на територията на Пловдивска област, за да бъдат предотвратени бракониерските набези, уточни Копчев.

Следващата сбирка на Регионалния консултативен съвет по опазване на горите, дивеча и рибата в област Пловдив ще е в края на септември, малко преди началото на ловния сезон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама