„Биволъ“: Банев опитал да скрие наследството на жена си чрез офшорка

12:10, 29 апр 16 25 1429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 26 ноември 2013 г. панамската офшорка Juriskando Consultants Corp завежда искова молба срещу наследниците на покойната Дочка Колева Банева. Това се съпругът й Николай Йорданов Банев, синът и Николай Николаев Банев и дъщеря й Раиса Стефанова Иванова, съобщава „Биволъ“.

Фирмата има претенции към наследниците на Дочка Банева заради договор за цесия с Wallinvest corporation регистрирана на остров Мавриций, сключен на 20.04.2005 г. С него от Juriskando твърдят, че са придобили вземането на цедента Wallinvest Corporation от длъжника й Дочка Банева.

Според Juriskando Consultants договорът между страните е бил сключен на 10.01.2001 г. и по силата му покойната Дочка Банева е получила сумата 1 100 000 евро за срок от 12 г. От Juriskando претендират да получат главницата със законовите лихви по нея, с което сумата би нараснала до 2 420 000 евро. Тъй като на 31.08.2005 г. Дочка Банева е починала, от офшорната компания си търсят парите от наследниците й. Ищците искат книжата по делото да се връчат на небезизвестния частен съдебен изпълнител Стоян Якимов. От панамската фирма искат и запор на сметката на покойната Дочка Банева в швейцарската банка UBS Zurich.

Госпожите Франсис Перез и Летисия Монтоя, които действа в качеството си на директори на Juriskando Consultants, упълномощават родения през 1992 г. българин от Молдова Олексей Иванов да представлява дружеството, като „адвокат“.

Преди няколко седмици, когато беше огласена информацията от проекта #PanamaPapers, стана ясно че Juriskando Consultants е офшорна компания, регистрирана за нуждите на Николай и Евгения Баневи. Информацията беше публикувана във в. 24 часа, който има екслузивно право да публикува документите на панамската кантора Mossack Fonseca, изтекли към Зюддойче Цайтунг и разследвани от Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ.

С други думи, през своята офшорка, Николай Банев се опитва да сложи ръка на дяловете от наследството на покойната си съпруга, които се полагат на родния му син Николай и на дъщерята на Дочка от първия й брак Раиса Иванова. „Адвокатът“ на Juriskando Consultants Олексей Иванов пък е все още студент в Пловдивския университет и според очевидци работи като сервитьор за семейство Баневи.

През 2013 година Раиса Иванова завежда иска срещу останалите наследници на майка си, за да получи нейната част от спестовен влог на майка си в Цюрих. Преди да почине през 2005-а година, Дочка Банева е оставила във вече спомената банка UBS AG в Швейцария около милион евро. При завеждането на иска сумата е нараснала до 1 265 972 евро. Раиса Иванова претендира за 1/6 от тази сума. Толкова по закон се полагат и на брат й Николай. Остатъкът или 2/3 от сумата се полага на съпругът й Николай Банев. Той обаче явно иска всичко за себе си и завежда иск през Juriskando Consultants.

„Номерът“ обаче не минава“. Съдия Теодора Нейчева оставя без движение производството по делото на офшорката. Тя иска да се представи на български език легализиран превод на регистрацията на панамската фирма и на оригиналният договор за кредит, който се твърди, че е бил цедиран. Съдия Нейчева иска да се изясни дали Juriskando Consultants претендира солидарно или разделно сумата от тримата наследници. Тя поставя още условия, които офшорката не успява да изпълни.

Делото по иска на Раиса Иванова обаче си върви и през 2015 г. Красимир Мазгалов го решава. Той присъжда по 1/6 на двете деца на покойната и 2/3 на Николай Банев. Раиса и брат й Николай получават по 210 000 евро. Вдовецът на Дочка получава над 840 000 от UBS AG. Неговите пари са преведени по сметка на Juriskando Consultants – същата панамска офшорка, която опитва, макар и неуспешно, да съди него и останалите наследници на покойната му съпруга. Ако „номерът“ беше минал, Николай Банев – старши щеше да прибере още 420 000 евро в джоба си. Но щеше да измами дъщерята на покойната си съпруга и родния си син.

Оказва се, че подобни опити не са прецедент. По друго дело за делба на имоти между наследниците на Дочка Банева, адвоката на Николай Банев – Екатерина Димитрова подава молба до Софийския районен съд, с която иска Николай Йорданов Банев и Николай Николов Банев да получат 1 общ дял от делитбената маса имоти. Тя претендира, че представлява и Банев – син. Оказва се обаче, че последният не знае, че адв. Екатерина Димитрова го представлява. В началото на 2016 г. той упълномощава друг адвокат, който да брани интересите му в делитбата на имотите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама