Поглед назад: Покушението срещу папа Йоан Павел II

08:00, 13 май 22 / Поглед назад 25 5254 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Днес се навършват 41 години от покушението срещу папа Йоан Павел ІІ на площад „Свети Петър“ в Рим.

Нападението става докато духовният глава на Римокатолическата църква поздравява събралото се множество от близо 20 000 вярващи. В този момент той е в открития си автомобил, а след изстрела се свлича на седалката. Ранени са и две жени.

Папата незабавно е закаран в болница, но поради многото си рани (цели четири) губи голямо количество кръв. Линейки, полиция и журналисти бързо се струпват на площад „Свети Петър“ и пред входа на лечебното заведение. Следва операция продължила близо 5 часа. На 3 юни папата отново е на крак и е по-популярен от всякога.

За извършител на атентата е посочен 23-годишния Мехмет Али Агджа от Турция. Той е член на свързаната със секретната натовска мрежа Гладио ултра националистическа турска организация „Сивите вълци“. Агджа е задържан незабавно и по-късно осъден на доживотен затвор от италианския съд.

Имало ли е българска следа?

Турчинът първоначално заявява, че е действал сам и по свое собствено убеждение. 

Няколко години по-късно обаче е задържан и Орал Челик, който е сочен за негов предполагаем съучастник. Според обвинението той е избягал от атентата, а задържането му е станало при разследване за наркотрафик във Франция. След което е екстрадиран в Италия.

В течение на делото Али Агджа променя своите показания и обявява, че е бил вербуван от българската Държавна сигурност за извършването на това покушение. Думите му се потвърждават и от лидерa на „Сивите вълци“ Абдуллах Чатлъ. 

След ново разследване е арестуван и българинът Сергей Антонов. По това време той е служител в представителството на Българска гражданска авиация „Балкан“ в Рим. Замесени са имената и на още двама българи - подполк. Желю Василев и Тодор Айвазов, служители на посолството на България в Италия. Те успяват да се завърнат в София преди издирването им за арестуването им.

Новината за „българската следа“ се експлоатира на Запад. Започва да се спекулира и за разгръщане на широка пропаганда кампания срещу НРБ и ДС, СССР и КГБ, както и срещу целия социалистически лагер. Водещи в раздухването на клеветите са поддържаните от западните специални централи манипулативни публикации на Пол Хенци и Клеър Стерлинг.

През 1985 г. Абдуллах Чатлъ заявява пред медиите, че му са били предложени 3 милиона германски марки от немското разузнаване, за да обвини българското и руското разузнаване за атентата срещу папа Йоан Павел ІІ.

Италианското правосъдие след продължително следствие и съдебен процес, не намира за виновни в никаква степен обвинените българи. Така държаният дълго време в затвора Антонов е освободен.

По покана на българската държава и на католическата общност в страната главата на Римокатолическата църква пристигна на поклонничество в България. Това високо посещение бе с много голямо значение за страната, тъй като опроверга окончателно инсинуациите с „българската следа“ в атентата. Лично Папа Йоан Павел при срещата си с президента Георги Първанов открито заяви, че никога не е вярвал България да е замесена в атентата. С посещението на Римския епископ окончателно се изчисти името на страната ни от остатъците на пропагандните клевети. 

Прошката

На 27 декември 1983 г. папата посещава Мехмет Али Агджа в затвора. След разговора духовният глава му подарява кехлибарена броеница и споделя, че Али Агджа се е покаял за деянието си, за това му прощава.

През юни 2000 г. по молба на Йоан Павел II Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи. Той обаче е репатриран в турски затвор, където да лежи за извършеното от него убийство на турски журналист, за което е осъден в родината си. Впоследствие е освободен.

До смъртта си през 2005 г. Йоан-Павел Втори изпитва особено благоговение към Богородицата от Фатима. Той е убеден, че тя му е спасила живота. Причината е , че атентатът е в същия ден, на който са се навършили 64 години от предполагаемата поява на Дева Мария пред две овчарчета в Централна Португалия.

Една година след атентата той подарява на светилището куршума, който го е улучил. Той и до днес е вграден в короната на статуята на Богородицата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Ambinia 07:35, 20 мар 23

Current understanding of the benefits and harms of vitamin D with or without calcium supplements in the general population is chiefly limited by the difficulties in evaluating true vitamin D status buy zithromax online us What is your favorite cheat Food s

2 GeVaKoZ 04:38, 14 фев 24

priligy near me Salmonella, Brucella, Listeria, Francisella, By location

3 sveVNvtkV 06:24, 25 фев 24

As stated previously, CC stimulation might result in thinner endometrium at the time of ovulation compared to other stimulation regimens including letrozole 10 achat levitra en ligne

4 Adjunny 07:03, 07 мар 24

buy proscar brand Effectiveness of Primary Anti Aspergillus Prophylaxis during Remission Induction Chemotherapy of Acute Myeloid Leukemia

5 Sywheni 19:36, 28 апр 24

propecia on sale They found PVE incidence to be 2

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама