Международни артисти се заселват в село Добралък, за да го обживят с артистични форми

19:00, 17 юни 18 / Култура 25 1000 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Между 25 юли и 5 август инициативата „Шепоти от родопски приказки“ ще превърне родопското село Добралък  в културно средище на европейски артисти (актьори, музиканти, циркови артисти, разказвачи на приказки).

„Театър по пътя“ е пътуваща френска трупа, която през юли 2018 ще поеме по пътя на своето най-вълнуващо пътешествие от френските планини в района на Ардеш към Родопите. Очаровани от културата, традициите и природното богатство на тази част от България, артистите на „Театър по пътя“ и техни колеги от Германия, Финландия и България ще стигнат заедно до Родопите, за да изследват техните тайни и да поканят публиката на две представления и няколко творчески работилници.
Културният обмен между български, френски, немски, финландски и швейцарски артисти и публиката ще насели запустяващите села в Родопите с нов живот, нови театрални форми и многобройни посетители.
 
Представления
В три поредни дни - 03, 04, 05 август 2018 г.- публиката е поканена да участва в приказното представление - пътешествие „Шепоти“. Начална точка на „Шепоти“ е родопското село Добралък. От там зрителите ще поемат по горските пътечки към приказен свят, изтъкан от музика, поезия, акробатика и вълшебни пейзажи. Сред естествената сценография на природни картини, публиката ще се включи във вплитането на родопски мотиви в приказката, извървяла дългия път от далечни земи до Родопите.

На  27 юли 2018 г. публиката може да се включи в театър на сетивата- лабиринт „Пътуване през сетивата на Добралък“. Представлението ще предложи на участниците да изследват физическата и духовна среда на село Добралък, преминавайки през инсталация- лабиринт, наситена с интензивни сетивни преживявания (слухови, визуални, осезателни, обонятелни, вкусови). Цялото село ще се превърне в сцена, а публиката ще минава индивидуално по определен маршрут, непосредствено въвлечена в театрално взаимодействие като лично приключение.
Входът за представленията е свободен.

Работилници
Професионални артисти и любители ще имат възможността да се включат безплатно в следните творчески работилници, водени утвърдени международни артисти:
Пътуване през сетивата (сетивен лабиринт) 22.07 – 26.07. 2018, село Добралък, Община Куклен
Изкуството на разказване на приказки 22.07- 25.07.2018, село Добралък, Община Куклен
Фолклорно пеене и импровизация 26.07- 30.07.2018, село Добралък, Община Куклен
Регистрация и информация за работилниците на: rhodopesfairytales.discovered-spaces.org и FB: DiscoveredSpacesBG
 
Проектът ще осъществи вълнуваща среща на артисти (актьори, музиканти, циркови артисти) с местни жители от родопските села и посетители от страната и чужбина. Желаещите да се включат в изграждането на културно средище насред Родопите, да обменят опит и знания с международни артисти и местни жители, потопени в ритъма на живот на живописното родопско село, могат да се включат като доброволци в проекта. Регистрация за добровoлчество тук: www.rhodopesfairytales.discovered-spaces.org

„Шепоти от родопски приказки“ e съвместна инициатива на френската трупа “Театър по пътя”, сдружение “Открити пространства”, Пловдив и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Проектът ще се реализира две години като част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г., от клъстър “Регионале”.
 
 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама