Започват “Дни на тракийската култура” в Пловдив

09:10, 20 юни 18 / Култура 25 640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За шеста година ТРАКАРТ организира фестивал „Дни на тракийската култура“. Изданието през 2018 г. продължава с богата програма до 26 юни.

Официалното откриване на фестивала е от 18.00 часа на Римския стадион с концерт „Среща на цивилизации“. За първи път ще бъде представено богатството на хетската култура с концерт на Хетски ансамбъл, изпълнения на живо на исторически хетски инструменти и дефиле „Следите на хетите“ с костюми с изображения  от хетски релефи със съвременна адаптация.

Акцент на откриването е детското творчество, представено от Ансамбъл „Престо“ при НУМТИ „Добрин Петков“ с ръководител Пенчо Пенчев и Арт група “Славена”-Пловдив с художествен ръководител Мирослав Караделев.

Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово, представени от международна научна конференция, концерти, театрални постановки, изложби, излъчване на филми, демонстрации.

На 22 и 23 юни 2018 г в Културен център „Тракарт“ започва международна научна конференция „Когато Слънцето беше бог“, в която ще участват изтъкнати учени траколози и културолози - проф. дин Валерия Фол, проф Иван Маразов, проф. др.Тайфун Йълдъръм /Турция/, проф. д.изк. Ваня Лозанова, проф. Дамян Попхристов и др.

Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град, по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали.

В програмата интерес предизвикват изложбите - “Пътешествие във времето”, посветена на 85 годишнината от рождението на проф. Александър Фол; фотоизложба "Неразказаната приказка за българската история"; фотографска изложба и презентации „Танци, музика и костюми на хетите“; изложба на пластични изкуства “Хетите в слоевете на Анадола“; изложба с копия на аксесоари, музейни експонати от изкуството на хетите, Турция.

Филмите, които ще се представят на публиката са на Цветан Симеонов - журналист, сценарист и режисьор, автор на повече от 50 документални филма. Част от тях са отличени с Grand Prix на престижни международни форуми.

Театралната постановка „Сердарят“ (Войводата, защитникът) на Група „12+3“ – актьорско майсторство към ПУ „Паисий Хилендарски“ е включена в програмата на фестивала на 21 юни от 17.30 часа.

„Сердарят“ е написан от Григор Пърличев на катаревуса – средновековния гръцки литературен език. Поемата спечелва лавров венец на поетическия конкурс в Ат?на през 1860 година. Призът тогава е равностоен  на днешната Нобелова награда за литература.

Музикалните изпълнения на Дамски Хор „Тримонциум“с диригент Ваня Атанасова и Девическа хорова формация „Евмолпея“ с диригент Рада Славинскаса са част от музикалната програма, а в последния ден на фестивала „Дни на тракийската култура“ ще бъдат връчени призовете от обявения преди три месеца литературен конкурс „Наследници на траките“.

Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ е част от Календара на културните събития на Община Пловдив. Реализирането му способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.

Проектът е част от културните събития, посветени на 2018 -  Европейската година на културното наследство и в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 .

Осъществява се с подкрепата на Община Пловдив и в партньорство с Институт по балканистика с център по тракология към БАН, Генерално консулство на Република Турция в Пловдив и с медийното партньорство на Радио Пловдив и Радио КатраFM.

Входът за всички събития е свободен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама