Пловдив се превръща в световна столица на високоалкохолните напитки

13:00, 20 авг 18 25 1076 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес, 20 август, до 25 август Пловдив става световна столица на високоалкохолните напитки.  

Над 70 експерти от цял свят ще дегустират 1300  мостри високоалкохолни напитки от 50 държави, откривайки българската индустрия, история и култура в рамките на международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. 

За първи път страната ни е сред 10-те държави по броя на мострите за участие, като заема седмо място. 

По данни на Министерството на икономиката, през 2016 г. В България са регистрирани 73 производители на високоалкохолни напитки.

„Конкурсът ще привлече интереса на близо 70 лидери на мнение от 24 националности по света. Целта е да се рекламира страната-домакин, нейното производство, традиции, история и култура,“ допълва Меглена Михова от „Пробежекс“, представител на Конкурса в България.

Високоалкохолните напитки се състезават в категориите: уиски, коняк, бренди, ракия, ром, водка, джин, писко, грапа, ликьор, текила и др.

До обяд през всеки един от следващите три дни -  21, 22 и 23 август - международното жури ще оценява чрез „сляпа дегустация" високоалкохолни напитки. 

Родни производители на високоалкохолни напитки и на вино могат да предоставят за дегустация, както и да презентират своите напитки, още на 20 август 2018 г., на тържествената вечеря преди официалното откриване на Spirits Selection.

България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г. Успеваемостта на страната ни (спечелени отличия спрямо подадени мостри) e между 30% и 40%. През 2017 г., когато  1200 мостри от 54 страни се борят за отличие, българска напитка е отличена за първи път с Grand Gold медал. 

Spirits Selection е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на наградените напитки. Последните три държави-домакин на Spirits Selection са Чили (2017 г.), Мексико (2016 г.) и Китай (2015 г.).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама