Свободолюбивият Близък Изток

07:25, 02 май 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Скръбта и яростта от войната в Ивицата Газа провокират вълна от протести в арабския свят. Докато мнозина се опитват да изразят позицията си, правителствата в региона се опасяват, че безредиците могат да доведат до ескалация на напрежението.

Подобно на други страни в Близкия Изток, Египет не се свени относно позицията си по израелско-палестинския конфликт. Неговите критики срещу Израел са шумни и постоянни.

Египетският президент Абдел Фатах Сиси Снимка: ЕПА/БГНЕС/ЕПА

По-рано този месец обаче, когато стотици хора се събират в центъра на Кайро, за да демонстрират солидарността си с Газа, египетските власти нахлуват и арестуват 14 протестиращи. Впоследствие над 50 души се оказват зад решетките.

Мароко също преследва десетки хора. Някои от тях са арестувани по време на пропалестински протести, а други са задържани заради публикации в социалните мрежи, които критикуват сближаването на кралството с Израел.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JALAL MORCHODI 8321

Междувременно в Саудитска Арабия, която се стреми към нормализиране на отношенията с Йерусалим, силите на реда демонстрират свръхчувствителност към всеки намек за опозиция на държавните решения. 

А правителството на Йордания, притиснато от своето мнозинство от палестинско население и тясното си сътрудничество с Израел и САЩ, е арестувало около 1500 души от началото на месец октомври миналата година. Приблизително 500 от тях са задържани по време на огромни протести пред израелското посолство в Аман през месец март.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SAUDI FOREIGN MINISTRY

Защо ни е важно?

Арабските автокрации рядко толерират несъгласието, но настоящите размирици изваждат наяве дълго потискани обществени нагласи.

В продължение на десетилетия арабските активисти свързват борбата за справедливост на палестинците с кауза, която е способна да обедини всички араби, независимо от различните им политически убеждения. От Багдад до Маракеш това движение се превръща в символ на бунт в името на свободата.

Йорданският крал Абдула II Снимка: ЕПА/БГНЕС/ROYAL HASHEMITE COURT

За мнозина Израел олицетворява образът на колониалните сили, които някога са осуетявали растежа и развитието на обществата в региона. Началото на войната в Газа, както и отговорът на нападението на Хамас, само затвърждават тези нагласи. Повтаря се дин дългогодишен модел на отношения. А яростта и гневът на арабските народи продължават да се натрупват.

Обединявайки се около палестинската кауза, протестиращите в арабските държави, използват повода, за да изразят косвено несъгласието си  с потисничеството на собствените им държавни режими.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/HAIM TZACH

По този начин настоящите протести се превръщат в метод за пренасочване на вътрешното недоволство. 

Демонстрациите разкриват сложната динамика, която оформя политическото изразяване в рамките на затворените общества и подчертава значението на тяхната многопластова култура.

И макар за режимите това да представлява риск, за арабските народи това е едва  началото на един дълъг път към постигане на търсената свобода.

Палестинският президент Махмуд Абас Снимка: ЕПА/БГНЕС/DEEPU DAS

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама