Кметът на Габрово участва в срещата към ЮНЕСКО в Южна Корея

15:30, 03 май 18 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Община Габрово Таня Христова взе участие в провеждащия се за втора поредна година Международен творчески семинар и среща на признатите от ЮНЕСКО градове в направление занаяти и народни изкуства. Срещата се проведе в гр. Ичеон, Южна Корея, в периода 26 – 29 април 2018 г.  и се организира от кмета на града г-н Дон.

Като новоприет член на мрежата, Габрово взе участие с презентация, даваща информация за града и основните творчески активи, с които разполага и се гордее.

Фестивалът предоставя възможности за  активна и полезна обмяна на информация, свързана с процеса на производство на керамични изделия. Град Ичеон е един от водещите в страната центрове на керамиката и порцелановата индустрия.

Основната цел на работната среща бе подобряване на сътрудничеството между отделните членове на Мрежата от творчески градове към Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), в направление занаяти и народни изкуства и установяването на бъдещи контакти между тях.

Първите представители на мрежата ще посетят Габрово още в началото на септември, по време на Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО Етър“, който ще се проведе от 6 до 9 септември 2018 г.

На форума присъстваха 51 майстори и представители на официалните власти от 19 страни, сред които Япония, САЩ, Китай, Индонезия, Филипините, Италия, Франция, Тайланд, Турция, Саудитска Арабия, Бахамите, Конго.

В края на октомври 2017 г. Габрово стана втория български град след София /град на киното/, чийто културен потенциал е оценен много високо от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) и става част от мрежата на Творческите градове, в направление занаяти и народни изкуства. 64 нови града от 44 държави са определени да влязат в мрежата от генералния директор на организацията по това време Ирина Бокова.

Като част от Мрежата от Творчески градове, Габрово придобива шанса да реализира инициативи с международно съдържание, участия, измерения, стойности и публики, които ще подпомогнат културното и икономическо развитие на града, превръщайки го в креативен и устойчив,  ще даде възможност за стимулиране на обществената активност, младежката заетост и развитието на културния туризъм, културните и творческите индустрии, в съответствие с Дневния ред за устойчиво развитие 2030 на Обединените нации и Новия дневен ред за развитие на градовете.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама