Австрийският президент подкрепи членството ни в Шенген и ОИСР (СНИМКИ)

14:55, 03 май 18 / Политика 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен даде изключително висока оценка за Българското европредседателство до момента. Страната му ще работи по българските приоритети и в рамките на своето председателство, което започва от юли.

В рамките на общата пресконференция с австрийския си колега в София, държавният глава Румен Радев заяви, че европейската сигурност и отбрана са важни, но и средствата за кохезия в новата многогодишна финансова рамка трябва да се запазят.

За предложението на Европейската комисия в новата финансова рамка парите за сигурност да се увеличат за сметка на тези за кохезия, българският президент направи коментар от позицията на страна-бенефициент.

„Без кохезия, без реална конвергенция, ние рискуваме да се задълбочи разделението вътре в Европа, а това е недопустимо, защото в такава ситуация отбраната и сигурността губят своя смисъл“, каза Радев, предаде БНР.

За въвеждане на допълнителния критерий средствата да зависят от изпълнението на ангажиментите за върховенство на закона, Радев напомни, че и сега спрямо България действа механизъм за мониторинг, но той заяви, че не всички доклади до момента са били обективни.

По темата Ван дер Белен каза, че богатите европейски страни също имат интерес от кохезия, която да намали разликата между бедните и богатите.

Румен Радев изрази задоволство от това, че „България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия“.

„С моето посещение във втората половина на май в Русия, с посещението на президента (на Франция) Макрон почти по същото време, с посещението на руския президент (Владимир Путин) във Виена в началото на юни, ние наистина провеждаме тази единна европейска политика по отношение на Русия“, каза държавният глава.

Александър Ван дер Белен пристигна у нас на официално посещение по покана на Румен Радев, в рамките на което утре ще участва в неформална среща на президентите на България, Румъния и Австрия в Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама