Disney изобрети жилетка за виртуална реалност

20:20, 04 май 18 / Свят 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очилата за виртуална реалност, които пренасят този, който си ги сложи в други измерения, са достъпни на пазара от няколко години. Въпреки това успехът им сред геймърите не е особено голям.

Изчислено е, че в световен мащаб са продадени само 6,4 милиона такива очила, а броят на геймърите е 2,6 милиарда. Този неуспех вероятно се дължи на високата цена на очилата, а изживяването, което дават, може би не я оправдава.

Сега изследователи, работещи за Disney, са създали ново приспособление, което да създаде реалистично усещане за случващото се в игра или филм. Това изобретение е жилетка за виртуална реалност. Тя обхваща тялото и имитира чувството да бъдеш обвит от змия например.

В жилетката има 26 камери, които се изпълват контролирано с въздух по начин, който пресъздава това, което виждат очите ни на екрана.

Към момента възможните усещания са повече от 10, като включват прегръдка, удар и увиване на змия около тялото. Те се създават чрез промяна в скоростта, силата и продължителността на надуване или спускане на камерите в жилетката, както и чрез вибрации.

Учените разработили три прототипни симулации, чрез които да демонстрират функциите на жилетката. В една от тях анимирана змия се плъзга по тялото на човека и го стиска през гърдите. В другата потребителят може да види себе си гол до кръста в банята да се трансформира в мускулест мъжага, а в третата участва в бой със снежни топки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама