Почти 3.5 млн. лв. искат пловдивски културтрегери за събития през 2016-а

13:53, 01 юли 15 / Култура 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
3 млн. 449 хил. лв. е общата стойност на предложенията за включване в Културния календар на Пловдив за 2016 г. Това стана ясно след приключване на сесията за набиране на идеи за културните събития през следващата година, съобщиха от общинската администрация.

За един месец в Община Пловдив са входирани 144 проекта. Предстои оценяването на кандидатстващите за субсидия проекти от петчленна комисия, а класирането ще бъде обявено в срок до 30 юли.

При започване на своята работа комисията определя сумата, която ще бъде разпределена за финансиране на проекти за следващата календарна година. Тя се съобразява с условието сумата за финансиране на проекти да не надвишава 80 % от средствата за дейност за настоящата година. Очаква се за 2016 г. финансирането да бъде в размер на около 1 млн. лв.

В предходните 2014-а и 2015-а бяха одобрени съответно 43 и 35 външни проекти на стойност 699 400 лв. Дофинансирането на проявите е за сметка на изпълнителите, в резултат на което в града бяха привлечени близо по 2 милиона и половина лева на година допълнителни инвестиции за култура.

Оценката и класирането на проектите се извършва съгласно критериите описани в Методиката за оценяване на проектите – сред тях са степен на значимост на предложения художествен продукт на местно, национално и международно ниво, степен на артистичен резултат, устойчивост и реалистичност на проекта, публичност на проекта и възможности за привличане на потенциална аудитория, процент на осигурен финансов ресурс от изпълнителя, спрямо общия бюджет на проекта и др.

Одобрените проекти се включват в календара на културните събития на Община Пловдив, който се утвърждава от Общинския съвет.

Благодарение на новата методика през предходните години  бяха организирани редица събития с национално и международно значение, които привличат нови публики и подпомагат популяризирането на града.

Обогатяването и изграждането на стойностен културен календар стои в основата на реализирането на Пловдив като успешна Европейска столица на културата през 2019  г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама