Планът "Руанда"

16:15, 25 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:

След продължителен обществен дебат в Обедненото кралство, правителството на страната прие спорен закон за изпращане на лица, търсещи убежище, обратно в Руанда.

Въпреки че към момента британският Върховен съд определя източноафриканската държава като опасно място, законодателната власт успя да надделее.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JASON ALDEN

Новият британски закон позволява страната да изпраща някои от бежанците, които са с еднопосочни билети, обратно до Руанда. Там техните искове ще трябва да бъдат обработвани от властите и след това евентуално може да им бъде предоставян статут на бежанци.

През изминалите месеци планът за Руанда се превърна във водеща тема за британския премиер Риши Сунак. Съвсем навреме, тъй като рейтингът на неговата партия достигна изключително ниски нива.

Критиците обаче са прави да твърдят, че въвеждането на подобни мерки повдига сериозни въпроси относно върховенството на закона и разделението на властите във Великобритания. Правозащитните групи алармират, че случващото се ще засегне хиляди хора.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JESSICA TAYLOR

Но според правителството политиката за Руанда има за цел да се превърне във възпиращ фактор за всички, които планират рискови пътувания с лодка по Ламанша.

Защо ни е важно?

Дебатът за Руанда отразява мащабния проблем с контрола на миграционните потоци. Европейските държави пренебрегват първопричините за разселването и вместо това дават приоритет на мерки за предпазване на границите и редуциране на молбите за убежища.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JASON ALDEN

Този поход не може да се справи със сложната динамика на процеса и възпрепятства разработването на цялостни и устойчиви решения.

Една от основните причини е, че стратегиите, като плана за Руанда например, се разработват под натиска на вътрешнополитически битки. А същинското договаряне с потърпевшите държави се превръща в опит за прехвърляне отговорността за миграционните процеси на трети страни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/TOLGA AKMEN

Всичко това повдига множество етични и правни въпроси, но най-вече компрометира правата и застрашава безопасността на търсещите убежище.

Фокусът върху външния контрол всъщност прикрива дълбоките структурни проблеми, които засягат не само Великобритания, но и целия Европейски съюз.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/TOLGA AKMEN

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама