Пловдивчани похапват здравословно в занаятчийска кухня в "Капана"

19:19, 02 юли 15 / Любопитно 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Занаятчийска кухня с магазин отвори врати в артистичния пловдивски квартал "Капана" тази вечер. Любезните домакини посрещнаха първите си гости с домашно приготвени чисти храни.

"Поставяме началото на една нова идея - да помогнем на младите хора, които искат да се развиват като кулинарни творци, да вървят напред, да научават нови неща и да имат възможността да реализират собствен бизнес", сподели за Пловдив Topnovini.bg Гергана Кабаиванова, председател на сдружение "Устойчиво общество".

"Желанието ни е да направим такива обекти и в другите градове, където се организират фермерски пазари в цялата страна", уточни Кабаиванова. По думите й има много млади хора, които имат таланта да правят нестандартни кулинарни неща, но нямат финансовата възможност или достатъчно познания да създадат свой бизнес.

Кухнята, която се намира на ул. "Магура" 1, е организирана на кооперативен принцип и обединява хора, които умеят да приготвят здравословни храни. Идеята е надградена и с магазин, където местните фермери - производители на екологична продукция, да оставят нещата си за продаване и за употреба от кухнята.

Приготвените ястия ще се предлагат предимно по обяд, тъй като обектът е с малък капацитет. Ще има няколко кулинари, които ще се "въртят" всеки ден.

Инициативата за занаятчийската кухня бе един от проектите, спечелили финансиране за наем в продължение на година от фондация "Пловдив 2019". На доброволен принцип производители и потребители на кооператива "Хранкооп" са подпомогнали осъществяването на начинанието.

"Интересът към производство и потребление на чисти храни нараства, така че нещата се развиват в позитивна посока. Има напредък дори и по отношение на законодателството - Министерството на земеделието и храните все повече се отваря към промени за малките производители, така че процесът е благоприятен", убедена е Гергана Кабаиванова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама