100 каба гайди огласят Пловдив за Празниците на Стария град

12:55, 11 авг 15 / Култура 25 761 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изобилие от културни събития очаква пловдивчани в седмицата от 21 до 27 септември в рамките на Празниците на Стария град, съобщи шефката на ОИ "Старинен Пловдив" Амелия Гешева. Емблематичното пространство ще бъде оживено от различни изложби, Есенния панаир на занаятите с пленер по плъст, организиран от Регионалната занаятчийска камара, множество концерти.

100 каба кайди ще огласят Пловдив от сцената на Античния театър на 26 септември от 18.30 часа. Концертът е част от традиционната програма на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща", който се включва по този начин в Празниците на Стария град.

На Римския стадион пък пловдивчани ще могат да гледат стари архивни филми за историята и емблематични личности от Града под тепетата, които Община Пловдив е дигитализирала. Един от филмите проследява работата по разкриването на Античния театър, друг разказва как в миналото са се провеждали различни събития в Стария град и т.н.

"Това вече се наложи като традиция от 2012 г. Радостното е, че се включват все повече партньори - и от Пловдив, и от други части на страната, които искат да участват в Празниците. Идеята на всички организатори е да привлечем повече хора да дойдат в Стария град и да покажем онези забравени личности, спомени и случки от минали времена, за които пловдивчани трябва да знаят, защото това е паметта на града", сподели Гешева.

Предвидена е и изложба за тепетата на Пловдив, както и експозиция със снимки от Стария град, които ще бъдат разположени на площада до Римския стадион. Активно се подготвя и Нощта на музеите и галериите, в която по традиция се включват всички институции от Стария Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама