Граждански комитет спасява летище "Пловдив"

12:43, 08 окт 15 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Създаването на Граждански инициативен комитет за спасение на летище "Пловдив" обяви бившият директор на аеропорта Дойчин Ангелов.На представянето присъстваха и някои от членовете на Комитета: Димчо Петков - служител в Ръководство въздушно движение, синдикален лидер и председател на УС на "Фонд Феникс", работещ за развитие на Южен Централен Район и летище "Пловдив"; Иван Велков - служител на летището, както и Мария Величкова - също служител, отговаряща за безопасността на полетите.

"Летище Пловдив се води към унищожение. Положението е критично", категоричен бе той и поясни, че основната цел на Комитета е да обсъди и постави въпроси за състоянието на летището, както и да даде предложения за спасяването му.

"Хората са притеснени за работните си места, а в по-глобален аспект има притеснения, че Пловдив ще бъде лишен от летището като транспортна инфраструктура", посочи Ангелов.

По думите му негативните резултати вече са налице – аеропортът е на дневен режим на работа, от близо месец е без складово пространство за гориво, предстои официалното уволнение на 37 души.

"Днес се говори само за съкращения - на бюджети, на хора, и нито думичка за развитие", изрази негодуванието си председателят на Инициативния кометет и поясни, че до дни Комитетът ще изпрати специално писмо до премиера Бойко Борисов, а след изборите ще организира кръгла маса по въпроса.

"Видимо е, че и Община Пловдив, и държавата са вдигнали ръце от летището, а в случая Общината трябва да е най-заинтересована", посочи Ангелов.

Той поясни, че един пътник, влязъл в региона, харчи средно 700 евро за престоя си.

"Това са свежи пари в кеш, похарчени за всякакъв вид услуги. Затова ние искаме евтин достъп до града, за да остават тези пари в него", коментира той.

От Комитета за спасение разказаха също, че - по официална статистика от дейността на регионалните летища, на всеки 1000 пътника преминал през него се открива едно работно място на самото летище и между 5 и 10 в региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама