Земеделци в Пазарджишко излизат на протест

10:06, 04 фев 16 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Производителите на зеленчуци в Пазарджишко са против еднодневните трудови договори и винетките за тракторите им, съобщи Телекабел ТВ. Недоволните се събират пред сградата на областна дирекция ''Земеделие'' в Пазарджик.

70 % от хората в село Юнаците се занимават със земеделие и обработват тези площи. Един от тях е Веселин Янев, който над 20 години отглежда зеленчуци. Сади предимно картофи по 80-90 декара годишно. Признава че, печалбата е относителна, а труда – денонощен и изтощителен. "Струва си единствено, за да издържам двете си дъщери, които са студентки", казва Янев.

 С въвеждането на новите изисквания – еднодневните трудови договори и задължителните винетки за трактор, приходите му от земеделие ще намалеят наполовина. Еднодневните трудови договори, ще трябва да се сключват в съответния ден, непосредствено преди работа. Това според земеделците е необмислено.

Протестиращите предлагат в края на годината, когато попълват декларациите си към фонд ''Земеделие'', да декларират на база на обработваните декари трудовите дни. При така поставените условия, Веселин Янев и хората от Юнаците, за които земеделието е основен поминък ще трябва или да се откажат като земеделски производители или да си търсят друго препитание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама